7 gode råd for en flåttfri sommer

Visste du at flått som fjernes innen 24 timer sjelden gir sykdom? At det fins vaksine mot enkelte flåttsykdommer? Eller at det fins reseptfrie flåttmidler til hund? Skal du oppholde deg i områder med mye flått i sommer, er det noen ting du bør være obs på.

Illustrasjonsbilde: Flått i naturen

1. Bruk klær og sko som dekker bar hud

Flåtten trives best i blandingsskog, krattskog og områder med høyt gress. Skal du på tur i slike områder bør du derfor bruke klær og sko som dekker bar hud på ben og ankler, for eksempel gummistøvler eller langbukser dyttet ned i sokkene. Langermet skjorte kan også brukes med hell.

2. Bruk insektmiddel

Insektmidler reduserer risiko for flåttbitt. Påfør på klesplagg og på hudområder som ikke er dekket av klær. Barn under 3 år bør helst beskyttes med klær og ikke få insektmidler påført direkte på huden.

3. Vurder vaksine mot skogflåttencefalitt

Visste du at det fins en vaksine mot en flåttbåren sykdom? Vaksinen virker mot skogflåttencefalitt (forkortet TBE), som er en infeksjon som rammer hjernen og ryggmargen (sentralnervesystemet). Folkehelseinstituttet anbefaler at barn og voksne som ofte får flåttbitt i områder med kjent TBE-smitterisiko (kystområder i Aust og Vest-Agder, Telemark, Vestfold og Buskerud) vurderer å vaksinere seg. Man må minst sette to doser med to uker til en måneds mellomrom for at vaksinen skal virke, så det er viktig at man vaksinerer seg i god tid før flåttsesongen starter. Vaksinen beskytter kun mot TBE, og ikke mot borreliose eller andre flåttbårne sykdommer.

4. Dusj vekk flått som ikke har festet seg

Det tar som regel litt tid før flåtten rekker å bite seg fast i huden. Dersom du tar en rask dusj når du kommer tilbake fra turer i skog, kratt eller høyt gress, kan du enkelt skylle vekk flått som ikke har festet seg til huden din enda. Se også over klærne du har brukt slik at du er sikker på at de ikke har flått på seg.

5. Fjern flåtten så raskt som mulig

Flåtten bør fjernes så raskt som mulig om den har fått bitt seg fast i huden. Ta derfor en grundig sjekk av deg selv og barna hver kveld når dere oppholder dere i flåttområder. Flått trives aller best på tynne hudområder som bak ørene, knehaser, i armhulen eller i skrittet. Mens flåtten gjerne setter seg på nedre del av kroppen hos en voksen person, er hode og hals mer utsatt hos barn. Du bør derfor sjekke ekstra nøye her.

Dra flåtten rett ut med en flåttfjerner eller pinsett. Du kan også bruke fingrene eller neglene. Det gjør ikke noe om litt rester av munnen til flåtten sitter igjen, prøv likevel å fjerne så mye som mulig. Vask deretter bittet med såpevann, eller påfør litt sårvask. For å unngå en betennelse i selve bittet kan du påføre en sårsalve.

6. Følg med på eventuelle bitt

Ikke alle som er blitt bitt av flått trenger å gå til legen. Det er ikke uvanlig at det blir litt rødt rundt bittstedet i noen dager etterpå, og som så forsvinner av seg selv.

Men det er fint å være på vakt overfor tegn til infeksjon. Hvis du for eksempel er blitt smittet med borreliabakterien vil det, etter 3 dager til 4 uker, kunne komme til syne et rødt ringformet utslett rundt flåttbittet. Man kan også få plager som slapphet, hodepine, lett hevelse av lymfeknuter og muskelsmerter. I slike tilfeller bør du kontakte lege snarest.

7. Ikke glem kjæledyrene!

Også katter og hunder kan bli syke av flåttbitt, og flåtten bør fjernes i løpet av et døgn for å unngå overføring av smitte. Gå gjennom pelsen grundig, og bruk en flåttfjerner. Flåttbitt hos dyr kan forebygges med ulike flåttmidler. En type flåttmiddel til hund, Prac-tic, kan kjøpes uten resept på apoteket. For andre flåttmidler til hund, katt og andre dyr må du ha resept fra dyrlege. Disse kommer enten som påflekkingsvæske som dryppes på huden eller som halsbånd.

Kilder: Folkehelseinstituttet (FHI), Helsenorge, leverandørinformasjon

Publisert: Juni 2017