5 myter om pollenallergi

Det fins mange myter om pollenallergi der ute. Vi avkrefter fem av dem.

Illustrasjonsbilde allergi

Alle pollenallergikere opplever de samme symptomene

Symptomene på pollenallergi varierer fra person til person, og avhenger av hvor alvorlig allergi man har. Noen får lite symptomer selv ved kraftig pollenspredning, mens andre blir veldig dårlige. For noen kan pollensesongen være en veldig stor utfordring, de blir trøtte, de nyser mye, øyene svir og nesa renner. Heldigvis fins det mange forskjellige allergimedisiner som kan hjelpe, og kommer som tabletter, øyedråper og nesespray. Regelmessig skylling av øyne og nese med saltvannsdråper og saltvannsnesespray er veldig gunstig i pollensesongen, siden du da får fjernet pollenet som ligger og irriterer.

Gravide og ammende bør ikke bruke allergimedisiner

Jo da! Gravide kan bruke alle typer allergitabletter, -øyedråper og – nesespray. Lang erfaring med bruk av antihistaminer i tablettform er vist at de er trygge for barnet i magen, og øyedråper og nesespray er trygge da de verken påvirker fosteret eller går over i morsmelken.

Kvinner som ammer kan trygt bruke øyedråper og nesespray mot allergi. Det samme gjelder allergitabletter, men siden vi har mest kunnskap om bruk av loratadin (Clarityn) og feksofenadin (Telfast) regnes disse som førstevalg.

Man blir trøtt av alle typer allergimedisiner

Det er for så vidt riktig at noen blir trøtte av allergimedisiner, spesielt hvis man bruker eldre typer. Heldigvis fins det mange allergimedisiner på markedet i dag, og de aller fleste klarer å finne en som både fungerer fint og som ikke gjør at man blir trøtt.

Det er også viktig å huske på at tretthet også kan være et symptom på allergien, og hvis du ikke får ønsket effekt av allergimedisinen din kan du oppleve tretthet. Hvis du føler at allergimedisinen din ikke fungerer godt anbefaler vi at du snakker med legen din. Det kan godt være at du vil få en bedre effekt av en annen type.

Pollenallergi utvikler seg alltid i ung alder

Ikke for alle. Selv om mange utvikler allergi tidlig i livet er det også noen som utvikler allergi i voksen alder. Hvis du som voksen plutselig begynner å nyse i serier eller det begynner å klø i nesa eller svi i øynene, kan det være at du har utviklet allergi. Hvis du opplever vedvarende plager anbefales det at du kontakter legen din for vurdering og evt. allergitesting.

Pollenallergi varer livet ut

Ikke nødvendigvis. For gress- og bjørkepollenallergi fins det nå en mulighet for å bli kvitt allergien. Metoden man bruker kalles allergivaksinasjon, og er et behandlingsalternativ hvor kroppen gradvis tilvennes det man er allergisk mot. Normalt tar behandlingen mellom 3-5 år. Hvis du lurer på om dette kan være et alternativ for deg bør du kontakte legen din.

Kilder: Norsk Legemiddelhåndbok for helsepersonell, Norges Astma- og Allergiforbund, produsentinformasjon

Publisert: Mars 2017