Forbered deg til allergisesongen

Pollensesongen er i gang i store deler av landet, og mange med allergi begynner å kjenne det allerede nå. Heldigvis er det flere gode tiltak du selv kan gjøre for å begrense plager når pollenspredningen virkelig tar til.

Forbered deg til pollensesongen

Legemidler mot allergi virker best hvis de tas før symptomene oppstår og regelmessig gjennom hele sesongen.

– Det kan være lurt å starte forberedelsene allerede nå. Se til at du har det du trenger hjemme, hvis du bruker legemidler på resept begynner det å bli på tide å hente dem ut, sier Eirik B. Rustan, farmasøyt og fagredaktør i Apotek 1.

Eirik har følgende råd til pollenallergikere:

1. Start legemiddelbehandlingen 1-2 uker før forventet pollensesong.

2. Følg med på vær og pollenvarsling. Pent vær gir ofte høy spredning av pollen. Pollenvarslingen gir prognoser for hvilke pollentyper som forventes i luften i de ulike delene av landet.

Hvis du ønsker en effektiv måte å sjekke pollenvarsling på mobil får du denne funksjonen og mer til i mobilappen til Apotek 1.

3. Hold deg mest mulig innendørs når pollenutslippet til plantene er størst. Hold vinduer og dører lukket. Fest gjerne pollennett foran åpne vinduer og eventuelt foran ventiler.

4. Pollen fester seg til slimhinner, hud og hår i løpet av dagen. Du kan forebygge plager ved å:

  • Bruke solbriller
  • Skylle nese og øyne med saltvann. Pollen kan også feste seg i øyevipper og øyebryn
  • Vaske ansikt og hender etter å ha vært utendørs dersom pollenutslippet er stort
  • Dusje for å fjerne pollen fra hud og hår før du legger deg. Husk å skifte putevar ofte.

5. Unngå å tørke klesvasken din utendørs på dagtid, da pollenkorn lett fester seg til tøyet.

6. Unngå å lufte ut huset når pollenutslippet er størst (fra morgenen til utpå ettermiddagen). Utlufting ellers må skje med måte, da det alltid slipper inn litt pollen.

7. Unngå røyk, sterke lukter og vær nøye med renholdet. I pollensesongen kan du være ekstra sensitiv for andre irritanter og allergener.

8. Har du gressallergi bør du overlate plenklipping til andre hvis mulig.

9. Pass på å ikke ta inn allergiframkallende blomster og greiner.

10. Installer pollenfilter i bilen din dersom den allerede ikke har det. Husk på at slike filter må skiftes ut med jevne mellomrom.

11. Er du skoleelev eller student kan du søke om forlenget eksamenstid. Det er vanlig at man må legge ved en legeerklæring av nyere dato, så planlegg i god tid.

12. Informer folk rundt deg om at du har allergi og hvilke plager dette gir deg. Dette gjør det lettere for de rundt deg å forstå hvordan du har det i pollensesongen.

Kilder: Helsenorge.no, Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF)

Oppdatert: Februar 2017