Slik redder du ferien med barna

Sol, sommer og ferie er noe alle gleder seg til. Vær forberedt på små og store utfordringer – så blir ferien topp for både deg og barna. Her er de viktigste tingene du bør huske på!

Solvettregler for barn

- Små barn har tynnere hud enn voksne og blir fortere solbrent. De kjenner ikke når de har fått ”nok sol” – så du må passe ekstra godt på, advarer farmasøyt Gunhild Kile Sandvik i Apotek 1. Barn som blir solbrent har økt risiko for å få hudkreft i voksen alder minner hun om.

Husker du solvettreglene? De gjelder i aller høyeste grad også til barna! Les solvettreglene og andre gode råd i artikkelen solbeskyttelse til barn.

Hold mygg og flått på avstand

Barn absorberer forholdsvis mye av det som smøres på huden. De fleste insektmidler bør derfor ikke brukes direkte på huden til barn under 3 år. Care Plus Anti-Insect myggroll-on kan brukes på hud ned til 2 års alder. Alternativt kan det være fint å spraye på klærne og passe på at barna ikke får midlet på hendene - da havner det fort i munnen, er rådet fra Sandvik. - Har myggen allerede stukket, kan kløen lindres med Xylocain lokalbedøvende salve eller Eurax kløestillende krem, fortsetter farmasøyten. Aloe vera gel kan også lindre.

Skal dere feriere i områder med mye flått, bør barna kles med dekkende klær sprayet med flåttmiddel før turer i skog og mark. - Sjekk huden for flått hver kveld, spesielt hodet og halsen er utsatte steder hos barn, forteller Gunhild. Fjernes flåtten innen 24 timer er risikoen for flåttbåren sykdom lav. 

Slik unngår dere ”feriemagen”

I utlandet er man ekstra utsatt for fremmede bakterier i mat og drikke. Forebyggende kapsler med melkesyrebakterier kan brukes et par dager før og under hele oppholdet for å holde magen i sjakk. Men det aller viktigste man kan gjøre for å unngå løs mage er å ha god håndhygiene.

- Vask hendene til både voksne og barn før hvert måltid. Har du ikke tilgang såpe og rent vann, er desinfiserende våtservietter et godt alternativ, råder Sandvik. Les mer om turistdiare.

Diare og oppkast gir et høyt væsketap hos små barn og kan fort bli en farlig tilstand. Gi hyppige, små mengder av væske som gir både salt og sukker. Produkter som GEM væskeerstatning er spesielt beregnet til formålet, men man kan også blande halvt om halvt med for eksempel eplejuice og mineralvann tipser Gunhild.

Hvis uhellet først er ute.

Europeisk helsetrygdkort er et must når man reiser med barn i Europa (EØS). Kortene dokumenterer at dere har rett til nødvendig helsehjelp på lik linje med reisemålets innbyggere. Dette bestilles for hver enkelt person hos Helfo. Skal du utenfor Europa, bør du spesielt tenke på reiseforsikring som dekker sykehusopphold.

Start gjerne ferien hos Apotek 1!

Bruk tid på å planlegge slik at du er forberedt hvis det skulle dukke opp ”skyer på himmelen og skjær i sjøen”. Hva du trenger av førstehjelpsutstyr, solbeskyttelse, hygieneprodukter og legemidler er selvfølgelig avhengig av hvor du skal, og hvem du reiser sammen med. Reiseapoteket bør inneholde andre ting hvis du skal på ferie med barn i Norge, enn om du skal på ryggsekktur til Thailand.

- Vi har dyktige fagfolk som kan hjelpe deg med å velge det som er fornuftig ut hva hvilke planer du har for sommeren, avslutter Sandvik.

Oppdatert: Juni 2016