Unngå reisesyke barn

Ikke alle barn gleder seg like mye til lange reiser, særlig dersom de lett får reisesyke. Her er noen gode tips før avreise.

Bilde av jente som kikker ned i en papirpose

Det er svært vanlig at barn blir kvalme og kaster opp ved transport med bil, buss, tog eller fly. Tendensen til reisesyke øker spesielt dersom barnet leser, ser film eller ikke har mulighet til å se ut av vinduet. Mange får også økte plager dersom transportmiddelet er i mye bevegelse, slik som ved høy sjø, svingete vei eller turbulens

Miksede signaler til hjernen

Reisesyke oppstår fordi balanseorganet i det indre øret forteller kroppen at den er i bevegelse, mens øynene forteller kroppen at den er i ro. Hjernen får dermed ulike signaler som ikke gir samsvar. Dette gir plager med kvalme og oppkast.

Reisesyke er svært ubehagelig, men er i de fleste tilfeller helt ufarlig dersom barnet ikke kaster så mye opp at det blir dehydrert.

Tips mot reisesyke barn

Unngå at turen blir ubehagelig for barnet ditt ved å følge disse forebyggende rådene: 

  • Gi barnet et lett måltid før reisen. Unngå tung og fet mat.
  • Unngå at barnet leser mye eller ser på film.
  • Oppfordre barnet til å titte ut av vinduet, arranger leker som "bilbingo" eller lignende.
  • Ha stadig tilgang til frisk luft.
  • Kle barnet i løse og ledige klær som ikke strammer
  • Ikke utsett barn for tobakksrøyk eller andre sterke, ubehagelige lukter.
  • Skal dere reise med båt er det best å oppholde seg på dekk eller på midten av båten. Her er det minst bevegelse. 

Hvis barnet først har blitt kvalm og uvel, kan det være lurt å ta en god pause dersom dette er mulig. Stopp bilen og gå en liten tur ute i frisk luft til kvalmen gir seg. Noen merker bedring ved å legge seg litt ned.

Ingenting hjelper, hva gjør vi nå?

Du har prøvd alle gode råd, men barnet blir fortsatt uvel når turen starter. Til barn over 6 år kan man bruke reisesyketabletten Postafen (inneholder meklozin). Denne fås kjøpt uten resept på apoteket, husk å lese pakningsvedlegget før bruk og følg dosering nøye. For å forebygge reisesyke tas den første dosen 1-2 timer før avreise. Ingefær er et naturmiddel som kan anbefales til barn over 6 år som et alternativ til reisesyketabletter. Ingefær brukes ved kvalme og oppkast og kan tas som tabletter, ved å spise eller lage te av roten. Dersom barnet er under 6 år, bør man snakke med legen før man gir reisesyketabletter.

Akupressur ved håndleddene har også vist å kunne redusere reisesyke. SeaBand er et armbånd som utøver et lett trykk på et bestemt akupunkturpunkt (P6) på underarmene. Seaband kan brukes av alle, både barn og voksne. Seaband fås kjøpt i alle Apotek 1 og finnes også i en egen utgave til barn.

Oppdatert: Juni 2013