Hva beskytter huden best i vinterkulda?

Når temperaturen kryper under nullpunktet opplever mange at huden lett blir tørr og sår. Her får du noen tips om hva du bør passe på når kulden biter som verst.

Bilde av kvinne og jente ute i snøen

Uenighet om effekten av kuldekrem

– Kuldekremer verken beskytter mot, eller forhindrer, frostskader. Kremen legger seg imidlertid som et beskyttende lag over huden og reduserer fordamping av fuktighet. Det betyr at den kan bidra til at huden blir mindre tørr, forteller fagrådgiver Synne Bakker i Apotek 1.

Kuldekrem på ansiktet og utsatte hudområder kan derfor være nyttig for noen. Men, det er viktig at man ikke lar kuldekremen bli en falsk trygghet. Det er viktig å bruke fornuften, og ikke være for lenge ute når det er ordentlig kaldt.

Motvirk tørr hud

Hvis du eller barnet ditt får tørr og sår hud om vinteren er det anbefalt å bruke en god fuktighetskrem på tørr hud om morgenen og etter å ha vært ute i kulden. Bakker understreker at dette er ekstra viktig for barn som ofte er mye ute i barnehagen eller på skolen, og spesielt for de med eksem og sensitiv hud. Hun minner også om at hvis man ønsker å bruke en fet krem med vanninnhold i tillegg til, eller i stedet for, kuldekremen er det lurt å smøre seg i god tid før man går ut, ca. 20 minutter før, slik at vannet i kremen får tid til å fordampe.

– Man kan også med hell bytte ut såpen med en badeolje for å bevare fuktigheten i huden best mulig, sier Bakker.

Kle kulden ute

I tillegg til fuktighetspleie til huden er det viktig å kle seg godt. Spesielt viktig er det å kle barn godt, som ofte er mye ute i vinterværet. Bruk ulltøy innerst og beskytt ansiktet med dekkende klær som en balaklava eller buff. Ellers gjelder det å bruke sunn fornuft og følge med på gradestokken når det begynner å bli ordentlig kaldt.

– Når det nærmer seg 10-15 minusgrader er det veldig kaldt for små barn. Mange barnehager og helsestasjoner setter 10 eller 15 minusgrader som grense for når de minste barna får være ute. Dette kan være en god rettesnor for foreldre også, spesielt hvis man har barn som sliter med tørr hud eller eksem, avslutter Bakker.

Les mer:

Kilder: Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF), Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Norsk Helseinformatikk (NHI)

Oppdatert: Januar 2017