Slik blir du kvitt vinterkiloene

Etter en lang vinter med innekos, god mat og mange fristelser, er det mange som nå ønsker å komme i form igjen før sommeren. Her får du gode råd og tips til effektive slankeprodukter.

Bilde av et eple

Først er det viktig å fastslå om det er en vektreduksjon du trenger. Med vår KMI-kalkulatoren kan du selv beregne din kroppsmasseindeks (KMI) ut fra vekt og høyde.

Regn ut din kroppsmasseindeks (KMI) her.

Redusert vekt gjør ikke at du automatisk blir i bedre form eller får strammere kropp. Da er det trening som gjelder. Det er likevel viktig å huske at fysisk aktivitet vil bedre formen uten at vekten alltid blir lavere siden muskler tar mindre plass, men veier noe mer enn fettvev. Likevel merkes treningen fort på bukselinningen og på kondisjonen!

Mange kilo å bli kvitt?

Skal du gjennom en større vektreduksjon, kan det være motiverende å starte med en kick-start kur på 1-2 uker. Du vil oppleve mestring når resultatene kommer raskt, og det er en god anledning til å kvitte seg med dårlige vaner. For en kickstart er det vanlig å erstatte alle, eller mange av måltidene, med kalorifattige drikker, supper eller måltidsbarer. Allèvo VLCD (very low calorie diet) kan brukes i inntil 2 uker. Denne kuren anbefales til de som har KMI over 30, men ellers er friske. 

Allèvo-serien har et lavt innhold av energi, men gir deg alle vitaminer, mineraler og andre næringsstoffer som kroppen trenger.

Slik unngår du å falle tilbake til gamle vaner

Etter kuren bør du forsiktig begynne å innføre normale, sunne måltider. Går du rett tilbake til gamle mat- og treningsvaner etter kuren, vil sannsynligvis den gamle vekten også være tilbake ganske raskt. Det er derfor viktig å etablere nye vaner, slik at vektreduksjonen kan fortsette og du kan legge grunnlaget for en varig redusert vekt.

Fysisk aktivitet hvor du får opp pulsen i en times tid anbefales alle som vil ned i vekt. Glem heller ikke hverdagstrimmen - det er ikke så veldig mye som skal til for å øke energiforbruket. Små endringer kan gi en betydelig helsegevinst hvis du ikke er særlig aktiv fra før. Ta trappen i stedet for heisen, gå av bussen en holdeplass før du egentlig skal av, eller kanskje kan du sykle til jobben?

Synes du det fungerer godt med måltidserstatninger kan du kombinere dette sammen med sunne og varierte måltider. Husk at måltidserstatningene ikke skal komme i tillegg til måltidene, så sett opp en plan for hvilke måltider som skal erstattes. Det finnes også lavkalorisjokolade og -snacksprodukter for de som ikke ønsker eller klarer å kutte dette helt ut.

Du kan også bruke de populære XL-S Medical produktene. Fettbinderen reduserer kaloriopptaket fra fett i maten, mens karboblokkeren kan hjelpe deg med å unngå karbohydrater dersom du er glad i brød, ris, pasta eller poteter. I serien finner du også en appetittdemper som øker metthetsfølelsen. Disse kan i kombinasjon med et balansert kosthold og regelmessig fysisk aktivitet bidra til god vektkontroll. 

Slik velger du riktig vektreduksjonsprodukt

Innfør mellommåltidet igjen

Når man skal ned i vekt, handler det om å spise regelmessig og velge de sunne alternativene. Du skal likevel ikke sulte deg. Det er lett å sprekke hvis du går rundt og føler deg sulten.

Alle har vel kjent på sultfølelsen og suget som melder seg noen timer etter hovedmåltidene. Planlegg dagens måltider og spis tre vanlige måltider og to mellommåltider hver dag. Kveldsmat gjelder som mellommåltid.  Et godt tips er alltid å ha noe sunn snacks tilgjengelig så du ikke hopper over måltidene. Det kan være litt usaltede nøtter, snacksgulrøtter, en frukt, et knekkebrød med magerost eller en proteinbar. Denne baren fra Atkins smaker deilig av nøttecrisp, har en optimal blanding av protein og fiber og holder deg derfor mett til middagen er klar.

Husk tallerkenmodellen

Tallerkenmodellen har blitt et nokså kjent begrep, og innebærer rett og slett at man skal fylle halve tallerken med grønnsaker, en kvart tallerken med karbohydrater (ris, pasta, poteter) og siste kvart med proteiner (egg, belgvekster, fisk, kjøtt). Dampede eller ovnsbakte grønnsaker gir en god metthetsfølelse - og lite kalorier i forhold til mengden.

De som spiser mye grønnsaker og velger sunne fettsyrer har også på sikt redusert risiko for utvikling av hjertesykdom.

Hvor mye du spiser, er like viktig som hva du spiser. Det kan virke enkelt, men tar du for mye på tallerkenen din, er det lett å fortsette å spise også etter at du er mett. Det er lett å undervurdere hvor store porsjoner vi forsyner oss med.

Behold vekten

Når vekten igjen viser det tallet du ønsker deg, er det viktig å stabilisere. Fortsett med å erstatte enkelte måltider eller ha sunne mellommåltider tilgjengelig, slik at du unngår at vektpilen peker rett opp igjen.

Atkins Advantage og Atkins Day Break inneholder lite sukker og karbohydrater som påvirker blodsukkeret. Dette er velegnede og praktiske mellommåltider som smaker godt og gir en god metthetsfølelse med en optimal blanding av protein og fiber. 

Sist oppdatert: April 2015