Blør det etter tannpussen?

Mange opplever små blødninger fra tannkjøttet etter å ha pusset tenner og brukt tanntråd. Vanligvis er dette helt ufarlig, men visste du at det kan skyldes begynnende tannkjøttsykom? Her får du tannpleierens beste råd for en frisk munn.

Bilde av blå tannbørste

– Begynnende tannkjøttbetennelse gir vanligvis lite symptomer og kan være vanskelig å oppdage, sier tannpleier Marit Røssland ved Madla Tannklinikk i Stavanger. Tannkjøttet blir rødt, hovent og kan sitte litt mindre stramt rundt tennene. Ved tannpuss og rensing mellom tennene merker du at tannkjøttet blør lettere. Noen opplever også at de får dårlig ånde.

Plakk er et bakteriebelegg som stadig dannes på tennene våre. Dersom dette belegget ikke fjernes vil det forkalkes og danne tannstein. Bakteriebelegg og tannstein langs tannkjøttsranden irriterer tannkjøttet og dette kan utvikle seg til en betennelse.

– Det er svært vanlig med tannkjøttbetennelse. Det er derfor viktig å gå regelmessig til tannlege/tannpleier for kontroll. Plakk kan du i stor grad fjerne selv med godt tannstell, men tannstein må du alltid ha hjelp til for å bli kvitt, sier Røssland.

Er du i risikogruppen?

Dersom du sliter med munntørrhet, røyker, spiser hyppige sukkerholdige måltider eller har dårlig munnhygiene, har du en økt risikoen for å få tannkjøttbetennelse. Personer med diabetes er også mer utsatt.

– Gravide er en annen gruppe som ofte får slike problemer, i følge Marit. En av grunnene til dette er hormonforandringene som skjer i kroppen under graviditeten. I tillegg har gravide ofte et litt annet kosthold i svangerskapet.

Tannpleierens beste råd

Røssland understreker at det viktigste du kan gjøre for å forebygge tannkjøttbetennelse, er å ha en god munnhygiene slik at mengde plakk reduseres.

– Det aller viktigste er det vi kaller mekanisk rengjøring, sier Marit. Det vil si grundig tannpuss i minst to minutter to ganger daglig sammen med rengjøring mellom tennene. Ofte anbefales tanntråd til unge mennesker. Deretter går en over til mellomromsbørster etter hvert som en blir eldre og mellomrommene mellom tennene blir større.

– Har du allerede en tannkjøttbetennelse, eller er plaget med gjentatte betennelser til tross for god munnhygiene, kan du bruke produkter som inneholder det bakteriedrepende stoffet klorheksidin, anbefaler tannpleieren.

Corsodaily inneholder lave mengder klorheksidin og kan brukes daglig for å forebygge tannkjøttbetennelser. Corsodyl og Flux Klorhexidin inneholder mer klorheksidin og brukes i perioder for å behandle en tannkjøttbetennelse.

Oppdatert: August 2013