Det er mye mat i god drikke!

Sliter du med dårlig matlyst? Eller kjenner du noen som ikke får i seg nok mat? Da kan næringsdrikker være et godt alternativ. 

Jente spiser brokkoli

Når du har dårlig matlyst er det ekstra viktig at kroppen din får i seg nok energi, proteiner, vitaminer og andre næringsstoffer.

Riktig ernæring bidrar til å opprettholde overskudd i hverdagen, i tillegg til å vedlikeholde muskler og muskelstyrke, immunforsvar og evnen til å lege sår. Får du ikke i deg nok mat, kan næringsdrikker være et godt alternativ; enten som eneste næringskilde i samråd med lege eller som tilskudd til den maten du allerede spiser. Lett å få i seg, og med alt du trenger for å holde deg i gang.

Nettmøte med klinisk ernæringsfysiolog

24. april 2014 svarte klinisk ernæringsfysiolog Kristine Johansen fra Nutricia svare på spørsmål om næringsdrikker og ernæring. Les noen av spørsmålene hun fikk under.

Utvalgte spørsmål og svar

Spørsmål: Hvilken næringsdrikk vil du anbefale til en som er aktiv i hverdagen?

Svar fra ernæringsfysiolog:

Jeg anbefaler Nutridrink Protein dersom du er redd for å ikke få dekket protein-og energibehovet ditt etter trening. Næringsdrikkene er i utgangspunktet for underernærte mennesker, så dersom man er normalvektig anbefaler jeg at du spiser proteinrik mat fremfor næringsdrikk.
 
Håper dette ga deg svar på ditt spørsmål.
 
Mvh Kristine

Spørsmål: Hei. Vi har en ettåring som er allergisk mot melkeprotein. Han sliter også med å spise fast føde, så har vært ute etter næringsdrikker etter at vi fikk godkjent spesialvarer på blå recept. Vi fikk et antall produkter å prøve fra Apoteket, men det viser seg at de faktisk inneholder melkeprotein :-( Det gjør ikke den juicen til voksen og barn over 6 år. Kan denne benyttes til en 1-åring også i mindre mengder, eller finnes det andre produkter hvor melkeprotein er utelatt?

Svar fra ernæringsfysiolog:

Hei! Jeg vil ikke anbefale å bruke voksen-næringsdrikk til en 1-åring. Næringsdrikk for voksen har et mye høyere proteininnhold samt at det er mye høyere innhold av vitaminer og mineraler. Dersom barnet ditt har melkeproteinallergi har vi egne produkter som smaker godt og er trygge. Neocate Active dekkes på blåresept og er et pulverprodukt som blandes med vann til en «melkeerstatning». Slike produkter er næringsmessig bedre sammensatt for barn med melkeallergi enn en næringsdrikk vil være. Neocate Active er imidlertid ikke et fullverdig produkt så dersom barnet ditt ikke spiser noe fast føde vil det være andre produkter som egner seg bedre som f.eks Neocate Advance. Vi har også et produkt som heter Neocate Spoon som er et tilskudd med yoghurtkonsistens som kan brukes som en introduksjon til fast føde. Jeg vil egentlig oppfordre deg å ta kontakt med barnets lege både for å drøfte produktvalg og en plan for oppstart av fast føde.

Mvh Kristine

Spørsmål: Ved Diabetes 2. Hvor mye sukker er det i f.eks Fresubin 2.kcal drink, vanilje ?

Svar fra ernæringsfysiolog:

Hei! Jeg har ikke oversikt over sukkerinnhold i Fresubin da dette ikke er våre produkter, men kan anbefale Nutridrink Multifiber for type 2 diabetikere. En flaske tilsvarer to grove brødskiver med pålegg og gir fin blodsukkerstigning sammenlignet med næringsdrikk uten fiber. I en Nutridrink Multifiber er det 36,8 gram karbohydrat fra «grove» kilder.

Mvh Kristine

Spørsmål: Kan næringsdrikker oppbevares i kjøleskap? Eventuelt hvor lenge?- Siden de smaker best kalde.

Svar fra ernæringsfysiolog:

Hei! Nutricia næringsdrikker kan gjerne oppbevares i kjøleskap, eller i romtemperatur. De smaker best når de er avkjølt. Etter åpning må de drikkes opp innen 24 timer, og må gjerne stå avkjølt etter åpning.

Mvh Kristine

Hva er næringsdrikker?

En næringsdrikk er et lite måltid på flaske. Gjennom næringsdrikker får du tilført mange næringsstoffer i et lite volum. En flaske fullverdig næringsdrikk tilfører kroppen energi, fett, proteiner og viktige vitaminer og mineraler som tilsvarer 2 brødskiver med pålegg.

Når kan næringsdrikker være aktuelt?

 • Ved nedsatt appetitt i forbindelse med kort- eller langvarig sykdom
 • Hvis du ikke orker å lage skikkelig mat i perioder
 • Ved kvalme og diaré
 • Hvis det er vanskelig å svelge vanlig mat
 • I stedet for snacks eller sjokolade når du er småsulten

Gode råd om næringsdrikker

 • Som eneste næringskilde til en voksen person anbefales 4-7 fullverdige næringsdrikker daglig, avhengig av type. Erstattes all mat med næringsdrikk bør lege konktaktes i løpet av kort tid.
 • Som tillegg til annen mat anbefales 1-3 fullverdige eller ikke-fullverdige næringsdrikker daglig avhengig av type og hensikt (holde vekten, vektøkning, alvorlig sykdom)
 • Barn skal ha egne næringsdrikker
 • Bør serveres kalde - da smaker de best
 • Kan varmes, men ikke kokes
 • De fleste kan fryses og serveres som “is”
 • Kan blandes i smoothies
 • Varier smak, konsistens og serveringsmåte så du ikke går lei

Publisert: April 2015