175.000 nordmenn vet ikke at de har diabetes

Det er mange i Norge har diabetes type 2, men nesten halvparten av dem som har sykdommen vet ikke at de har den. Les mer om hvorfor det er viktig og nyttig å ta en diabetesrisikotest, og om hva du kan gjøre hvis det viser seg at du er i faresonen.

Diabetes ordbok

En folkesykdom

Verdens diabetesdag er 14. november, og setter fokus på diabetes. Forekomsten øker, og diabetes type 2 har gjennom flere år utviklet seg til å bli en ny folkesykdom i Norge. Det anslås at ca 375 000 nordmenn er rammet av diabetes type 2, og av disse er det kun ca. halvparten som har fått diagnosen. Diabetes type 2 debuterer som regel hos voksne i 40-årsalderen, og forekomsten øker med alderen. Men, det er vist at stadig yngre personer også får sykdommen.

- Diabetes type 2 er en potensielt alvorlig sykdom, og ubehandlet kan sykdommen i verste fall føre til komplikasjoner som nyresvikt, synsskader og skader som fører til amputasjoner. I tillegg disponerer sykdommen for andre alvorlige sykdommer. Det er vist at diabetes type 2 kan medvirke til utvikling av blant annet hjerte- og karsykdommer og hjerneslag, forteller fagredaktør Eirik B. Rustan i Apotek 1.

Ingenting å tape på å ta en risikotest

Diabetes type 2 er ofte betegnet som en sykdom forårsaket av livsstil. Selv om arv spiller inn er det vist at overvekt, fedme og mangel på fysisk aktivitet er svært viktige årsaker til å utvikle sykdommen.

- Ta en risikotest. Jo tidligere en oppdager sykdommen, eller blir kjent med risikoen for å utvikle sykdommen, desto bedre er utsiktene for å hindre eller begrense utvikling av eventuelle komplikasjoner gjennom endringer i livsstil og behandling, sier Rustan.

Jeg har tatt testen. Hva gjør jeg nå?

Hvis testen viser at du er i risikosonen er det en rekke tiltak som kan iverksettes for å forebygge diabetes type 2. Hvis du oppdager at du har utviklet sykdommen kan det være at du må begynne med legemidler for å regulere blodsukkeret ditt. Men, i begge tilfeller er det vist at det er veldig gunstig å spise sunn kost, unngå overvekt og mosjonere regelmessig. Livsstilsendringer kan være krevende, du må ha viljestyrke og legge ned betydelig innsats.

- Gode og varierte kostvaner er viktig. Vær forsiktig med sukkerholdig mat og drikke, spis mye grønnsaker og magert kjøtt, forteller Rustan. – Kombiner det gode kostholdet med minst 30 minutter fysisk aktivitet hver dag. Dette er vist å kunne redusere risikoen for å utvikle diabetes type 2, samt hindre forverring av sykdommen og  dermed minske faren for komplikasjoner.

Diabetesrisikotest på nett

Du kan teste din diabetesrisiko her.

- Testen er utviklet av Diabetesforbundet i samarbeid med Helsedirektoratet, og vil gi deg en vurdering av hvor stor sannsynlighet det er for at du vil utvikle sykdommen de neste ti årene. Skaff deg et målebånd hvis du ikke har det, du trenger det for å måle midjen, avslutter Rustan.

Mer informasjon om diabetes

Les mer på vår temaside om diabetes, eller besøk hjemmesiden til Diabetesforbundet. Hvis du har flere spørsmål om diabetes kan du benytte Diabeteslinjen.

Kilder: Diabetesforbundet, Norsk Elektronisk Legehåndbok, Helsenorge

Oppdatert: November 2016