Er du i faresonen for å utvikle diabetes?

Apotek 1 samarbeider med Universitetet i Bergen om et forskningsprosjekt hvor kunder kan få testet sin risiko for å utvikle diabetes. Her kan du lese mer om prosjektet og hvilke av våre apotek som tilbyr gratis test.

Mange i Norge har diabetes uten å vite om dette

Det er beregnet at mer enn 200.000 mennesker i Norge har diabetes type 2, og at like mange også har det uten å vite om dette. Fagrådgiver i Apotek 1, Rebekka Gitlestad, mener dette er grunn til bekymring.

– Hvis man går med høye blodsukkernivåer i blodet over lang tid risikerer man å få skader på nyrer, øyne og nerver. Dessverre ser vi at mange har en høy terskel for å gå til legen og får sjekket blodsukkeret sitt. Da kan det kanskje være lettere å teste seg på apoteket? Det er dette vi ønsker å finne ut av.

Rask og enkel test

Aldersgrensen for å delta i prosjektet er 45 år. Man vil bli stilt åtte spørsmål som går på risikofaktorer knyttet til diabetes, og i noen tilfeller kan det i tillegg bli tatt en blodprøve for å måle langtidsblodsukkeret. Hvis det blir avdekket at man har betydelig risiko for å utvikle diabetes i løpet av de neste 10 årene vil man bli anbefalt om å ta kontakt med legen sin.

 

 

19 apotek er med i prosjektet

19 Apotek 1 i ulike deler av Norge tilbyr testen fram til 20. april 2017. Fagrådgiver Gitlestad har en klar oppfordring til alle som er nysgjerrige om å bli med i prosjektet.

– Hvis du mistenker eller er bekymret for om du er i faresonen for å utvikle diabetes type 2 ville jeg råde på det sterkeste å ta turen innom et av våre apotek som tilbyr testen. Det tar ikke lang tid og hvis du faktisk er i risikosonen for å utvikle diabetes, eller har det uten å vite om det, er det avgjørende at du får vite om dette så tidlig som mulig. Denne testen kan hjelpe deg med å finne ut av det.

Her kan du få testet deg

Publisert: Februar 2017