En tarm til besvær

Tenk deg at du må gå på do opptil 40 ganger hver dag.  Dette er hverdagen for over 20 000 i Norge som har tarmlidelsen kronisk inflammatorisk tarmsykdom (IBD).

Mann holder seg for magen

IBD er en fellesbetegnelse på kroniske sykdommer som karakteriseres av betennelse i tarmen. Dette kan gi plager som magesmerter, hyppig avføringstrang og blodig diaré. De mest vanlige sykdommene er Crohns sykdom og ulcerøs kolitt. IBD er blitt mer og mer vanlig, og man anslår at antall mennesker med tilstanden har økt med mer enn 5 ganger i løpet av det siste århundret. Folk i alle aldre kan få disse sykdommene, men de starter gjerne i 20-30-årsalderen

Kroppen angriper seg selv

Det er ikke alltid lett å vite hvorfor noen får en IBD, som regel er årsaken ukjent. De fleste sykdommene linkes imidlertid til autoimmune sykdommer, fordi man i mange tilfeller ser at kroppen har startet en immunrespons mot egne celler. Det vil si at immunsystemet angriper friske celler i tarmen slik at det oppstår en betennelsestilstand.

Plagsomme og uforutsigbare symptomer

Symptomene på IBD varierer fra person til person, og avhenger av hvilken tarmsykdom man har. Man har også sett at ytre faktorer kan påvirke. For eksempel kan stress og psykiske påkjenninger føre til at plagene blusser opp. Det er også typisk for IBD å veksle mellom gode og dårlige perioder.

Personer med IBD har ofte:

  • Magesmerter
  • Hyppig avføringstrang
  • Diaré (ved ulcerøs kolitt er den ofte blodig og slimete)
  • Feber (ofte i dårlige faser)
  • Dårlig matlyst
  • Vekttap
  • Slapphet/generell sykdomsfølelse

Kontroll over magen med tilpasset kosthold og riktig behandling

Å ha en IBD kan være svært utfordrende å leve med, spesielt siden symptomene kan være så uforutsigbare og vekslende.

- Man kan dessverre ikke bli helt frisk når man har IBD, men legemidler kan hjelpe med å dempe alvorlige betennelser og forebygge at sykdommen blusser kraftig opp igjen. Med riktig behandling kan man dempe plagsomme symptomer og ofte unngå at sykdommen forverrer seg, sier Helene Gombos, farmasøyt på Apotek 1 Tordenskiold i Bodø.

Dette gjør at de fleste med IBD kan leve et tilnærmet normalt liv. Farmasøyten påpeker at det likevel er viktig å være nøye med kostholdet, ved å tenke på hvor mye og hva en spiser.

- Det er ofte fint å spise lettere kost, og unngå store, fettrike måltider. Sterkt krydret mat og melkeprodukter kan forverre tilstanden og er noe enkelte må unngå helt. For å få i seg det man trenger, er det veldig viktig å sørge for et variert og næringsrikt kosthold. For noen kan det bli aktuelt å ta et multivitamin-/mineraltilskudd. Et jerntilskudd er heller ikke uvanlig hvis man får beskjed fra legen sin om at man har mangel, forteller Gombos.

Når bør du kontakte lege?

Det er viktig å kontakte lege dersom du har hatt diaré og/eller magesmerter over lengre tid.

- Det er andre sykdommer som kan ha lignende symptomer, og det er viktig å finne ut hva som er årsaken, avslutter farmasøyt Gombos.

Mer informasjon?

Du kan lese mer om Crohns sykdom og ulcerøs kolitt på Apotek1.no.

Se også mer informasjon om tarmsykdommer på Landsforeningen mot fordøyelsessykdommer (LMF) sine hjemmesider.

Kilder: NEL, LMF, NHI, leverandørinformasjon

Publisert: Mai 2015