Er hunden din redd på nyttårsaften?

Noen hunder blir fryktelig redde når vi sender opp raketter på nyttårsaften. Her er noen gode tips for hva du kan gjøre for å hjelpe din firbeinte venn når det smeller som verst.

Hund redd på nyttårsaften

Nyttårsaften er som regel en tid for fest og moro, men for noen hunder kan det være et regelrett mareritt. Høye, skarpe smell og blinkende lys fra alle kanter kan være en stor påkjenning for hunden hvis den ikke er vant til det. Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å hjelpe slik at hunden vår får en bedre nyttårsfeiring.

Gode råd for nyttårsfeiringen

 • Ikke la hunden din være igjen alene hjemme hvis den er redd for fyrverkeri.
 • Pass på at hunden ikke har mulighet til å komme seg ut og stikke av. Dette skjer dessverre hvert år, så se til at alle dører og vinduer er forsvarlig lukket.
 • En sliten og mett hund er som regel mer avslappet. Gå en lengre tur tidligere på dagen, og gi hunden en god porsjon med for litt senere. Det er også kjempefint å leke med og aktivisere hunden i løpet av dagen.
 • Ikke legg siste tur til timene før midnatt, da mange begynner å sende opp raketter tidlig på kvelden. Gå heller en lengre tur tidligere på dagen, f.eks. klokka 18 eller 19. Den siste turen kan du ta senere på natten, når alt har roet seg.
 • Lag et koselig sted hvor hunden vil føle seg trygg. Helst et rom som ikke har vinduer, og hvor man ikke hører skarpe lyder så godt.
 • Ha gjerne på musikk på et litt høyt volum. Rolig musikk fungerer som regel best, men her kan du prøve deg litt frem.
 • Unngå å trøste eller straffe hunden, det vil bare forsterke følelsen av fare. Oppfør deg normalt.
 • Gi hunden oppmerksomhet og belønning når den slapper av, ikke når den er redd.
 • Noen ganger kan det hjelpe hvis hunden kan være sammen med en annen hund som ikke er redd.
 • Reis til fjells, eller til et annet sted hvor det sendes opp lite raketter. Høres kanskje litt drastisk ut, men det er faktisk mange hundeeiere som gjør dette for hunden sin hvert år.

Medisiner kan hjelpe, men bør være siste utvei

Noen hunder blir så redde av raketter at det ikke er noen annen løsning enn å bruke beroligende medisiner som fås på resept. Hvis du ikke ser annen råd bør du kontakte veterinæren i god tid før nyttårsaften. Veterinæren vil som regel foreta en rask helsesjekk og så vurdere hvilken medisin som skal brukes.

Det fins to legemidler som brukes mot lydfobi til hunder, Sileo og Xanor.

Sileo

Reseptbelagt legemiddel til hund. Inneholder deksmedetomidin, som er et hypnotikum og sedativum. Virker blant annet ved å hemme refleksene som utløser frykt og motvirker opphisselse. Sileo kommer som munngel som skal trekke inn gjennom munnslimhinnen. Gelen skal ikke svelges. Veterinæren vil forklare hvordan du skal gi Sileo riktig.

Bruk doseringssprøyten til å tilpasse dosen til vekten til hunden. Du skal gi den første dosen så snart du ser at hunden din blir redd eller når det begynner å smelle. Ofte kan det være nødvendig å gi flere doser utover kvelden. Hvis det er behov for det gis en ny dose etter at det har gått 2 timer. Totalt kan man repetere dette 5 ganger. Pass på at du ikke gir godbiter eller noe mat de første 15 minuttene etter at du har gitt medisinen. Les pakningsvedlegg før bruk.

Xanor

Reseptbelagt legemiddel som inneholder alprazolam. Sterkt beroligende medisin som kan brukes til korttidsbehandling av lydfobi hos hunder.

Tabletten gis direkte i munnen. Hvis hunden din er vrang og nekter å svelge tabletter hjelper det ofte med å skjule dosen i en liten bit leverpostei. Xanor kan gi en sterk sederende effekt, så vær forberedt på at hunden din kan bli veldig slapp og trøtt. Som regel går dette over etter noen timer. Det er viktig at du følger anvisninger fra veterinær om hvilken dose du skal gi til hunden din, og når du skal gi den.

Ved bruk av beroligende legemidler bør man være obs på at hunden kan forandre oppførsel. Ikke la hunden din være alene, og du bør være tilstede og følge med hvis hunden skal være sammen med barn eller andre dyr. Reseptpliktige legemidler til dyr skal kun brukes til dyret som har fått det forskrevet. Den generelle informasjonen oppgitt her kan avvike fra veterinærens anvisning. Bruk alltid legemidlet som veterinær har bestemt. Spesielle forhold kan være knyttet til bruk av legemiddel hos yngre og eldre hunder. For opplysninger om bivirkninger, forsiktighetsregler, samtidig bruk av andre legemidler og andre spesielle forhold, les pakningsvedlegget i Felleskatalogen.

Forebyggende råd

Det kan være at det er litt for sent for i år, men til neste år kan du prøve disse forebyggende rådene:

 • Tilvenning på forhånd er et viktig tiltak som kan hjelpe mange hunder, så lenge man starter tidsnok. Spill av lydspor med fyrverkerilyder, slik at hunden blir vant til bråk og smell. Start god tid før nyttårsaften og sett på litt lyd hver dag. Det kan være greit å starte med lavt volum og øke gradvis. Man kan kjøpe CD-er med fyrverkerilyder i de fleste dyrebutikker og dyreklinikker, eller du kan finne lyd-/filmspor gratis på internett.
 • Det fins produkter som inneholder feromoner (f.eks. Adaptil) som kan virke beroligende. Det er sprikende dokumentasjon og erfaring med slike produkter, men det er noe man kan prøve hvis man ønsker det. Det er viktig at man starter i god tid før nyttårsaften, helst noen uker før.
 • Det fins ulike kosttilskudd som kan kjøpes i dyrebutikker og hos veterinær. Disse har varierende dokumentasjon, men kan forsøkes.

Kilder: Mattilsynet, Hønefoss Dyrehospital, Felleskatalogen, produsentinformasjon

Publisert: Desember 2016