Gjør deg klar til 17. mai

Nasjonaldagen nærmer seg, og forventningene er på topp hos både store og små. Her får du noen råd som kanskje kan hindre at dagen ender i gnagsår, slitne ben og magetrøbbel.

Bilde av 17. mai tog

17. mai er en festdag over hele landet, men det er likevel noen plager som kan legge en demper på feiringen. Fagrådgiver og farmasøyt Toloo Saki har rådene som gjør at dagen ikke ødelegges av små, men plagsomme problemer.

Slik får du en 17. mai uten gnagsår

På 17. mai tar mange på seg nye sko uten å ha gått de tilstrekkelig inn på forhånd. Mange opplever derfor at det utvikler seg et eller flere gnagsår i løpet av dagen.

– Dersom du vet at du skal gå mye denne dagen, kan du gjerne forberede huden noen dager i forveien med fotbad, fjerning av hard hud og en god fotkrem, anbefaler Saki. Bruk Compeed anti-gnagsårstift eller Dermicare silketape på huden der huden er ekstra utsatt. Dersom du er redd for at du skal få gnagsår, kan det være lurt å legge på gnagsårplaster eller bruke gnagsårsokker for å forebygge, råder farmasøyten.

Saki minner også om at man bør passe på å ha gode sko som sitter godt og er behagelige å gå i. Dersom du skal bruke nye sko, bør du kjøpe de i god tid før 17. mai og gå dem inn i forkant. På den måten myker de seg opp og former seg etter foten din. Det er også lurt å unngå grove sokker nærmest huden. Bruk tynne nylonstrømper innerst mot huden for å forhindre gnagsår.

Dersom du likevel får gnagsår, kan du legge på et gnagsårplaster og la det sitte på til det faller av. Ikke stikk hull på eventuelle blemmer før det har dannet seg ny hud under – det blir lett infeksjon i åpne sår, advarer farmasøyten om.

Alle får iskrem!

Hva er vel en 17. mai uten iskrem? Likevel er ikke det en selvfølge for alle å kunne nyte den. Laktoseintoleranse er den vanligste årsaken til at man reagerer på melkeprodukter. Vanlige symptomer er oppblåsthet, luftplager og løs mage som kan variere fra lite plagsomme til sterke. Plagene oppstår alt fra 15 minutter til 6 timer etter inntak av melk og melkeprodukter. Det er likevel hjelp å få.

– Ved å benytte produkter som inneholder enzymet laktase, kan man spise litt mat som inneholder melk til tross for at man har laktoseintoleranse, forteller Saki.

Nycopro Laktase tabletter eller Lactrase kapsler kan være nyttig spesielt når du skal ut og spise og ikke i like stor grad kan kontrollere hva du får i deg. - Produktene kan også brukes av barn med kjent laktoseintoleranse. For de minste bør man likevel ha avtalt dette med lege først, poengterer farmasøyten.

– Effekten, og antall tabletter som er nødvendig, vil variere fra person til person, så det kan være lurt å teste dette ut hjemme først. Har man derimot melkeallergi hjelper ikke disse tablettene, da må man holde seg til saftis, sier hun.

Unngå slitne og hovne ben

Enten du skal spille i korps, gå i tog, eller bare være tilskuer, er 17. mai gjerne en dag hvor man står og går mye. Støttestrømper reduserer hevelser i bena ved å hjelpe musklene i bena med å pumpe blodet tilbake i kroppen. Dette forebygger og avlaster tunge og slitne føtter.

– Det er en myte at støttestrømper kun brukes av gamle damer. I de senere årene har utvalget blitt veldig mye større. Du får støttestrømper som ser helt ut som vanlige tynne strømper, eller som en helt vanlig bomullsstrømpe, opplyser farmasøyten om. I tillegg kan du velge mellom flere ulike farger, så de som bruker bunad kan også finne en som passer. Hvis du først har prøvd en 17. mai med støttestrømper, så vil du aldri igjen gå uten, oppfordrer Saki!

Hvis ruskevær – husk regn- og ullundertøy!

Vi har alle opplevd at det kan være skikkelig surt og kaldt på 17. mai, en dag man typisk er mye ute og ofte står stille i lengre perioder. Da er det viktig å kle seg godt, gjerne med flere lag som isolerer og holder på varmen.

– Ullundertøy er veldig fint å bruke på kalde 17.mai-dager. Det er varmt, og transporterer fukt og svette bort fra kroppen slik at man ikke begynner å fryse, sier Saki. Vi har et stort utvalg av ullundertøy for hele familien som egner seg godt under bunad og dress.

Til slutt - ikke glem regntøy og paraply i tilfelle været plutselig skulle snu.

Hvis sola derimot titter frem - husk solkremen!

Hvis vi er så heldige at solen titter frem minner vi om at det er lurt å huske solkrem til både store og små.

– Det er fort gjort å glemme å smøre seg, og vinterblek hud blir fort brent når man er ute i sterk sol. Bruk gjerne en høy faktor, og vær spesielt nøye på utsatte steder som lepper, nese og kinn, avslutter farmasøyt Saki.

Oppdatert: April 2017