Gratis inhalasjonsveiledning i apotek

Bruker du inhalasjonsmedisinen din riktig? Nå får astma- og kolspasienter gratis inhalasjonsveiledning av farmasøyter i alle landets apotek.

Inhalasjonsveiledning symbol

Inhalasjonsveiledning er en ny tjeneste i apotek for de med astma eller kols. Tjenesten er gratis, og innebærer at du kan få veiledning i hvordan man bruker disse medisinene best mulig. Farmasøytene som utfører tjenesten vil både kunne vise og forklare hvordan inhalatorene skal brukes.

Fagsjef og farmasøyt i Apotek 1, Åse Kielland, er godt fornøyd med at apotek nå har fått denne tjenesten.

–Vi har stor tro på at denne tjenesten vil bidra til at flere astma- og kolspasienter får bedre kontroll på sykdommen sin.

God nytte av ekstra veiledning

Forsking viser at minst halvparten av de som bruker inhalasjonsmedisin bruker dem feil. En kort gjennomgang eller en liten oppfriskning vil derfor være svært nyttig for mange.

Er du usikker på om denne tjenesten ville være til nytte for deg? Svarer du JA på ett eller flere av punktene under er det stor sannsynlighet for at du kan ha nytte av veiledningen:

  • Jeg har nylig startet å bruke inhalatoren
  • Det er lenge siden jeg har fått sjekket teknikken
  • Jeg er usikker på om jeg har rett teknikk
  • Jeg opplever ikke så god effekt av medisinen
  • Jeg er usikker på når inhalatoren er tom og hvordan den rengjøres og oppbevares

Hvis du er i målgruppen for tjenesten, kan du vise inhalasjonsteknikken din til farmasøyten. Da kan vi gi deg råd og tips hvis noe kan forbedres. Hvis du ikke har brukt inhalatoren tidligere, starter farmasøyten med å lære deg teknikken, slik at du skal bli trygg på at du gjør alt riktig. Du vil få informasjon om selve bruken og når du skal ta medisinen, sammen med eventuelle andre ting du må passe på. Du vil også få informasjon om hvordan du ser at inhalatoren er tom, om rengjøring og oppbevaring. Kom innom oss – vi hjelper deg gjerne!

Les mer om ordningen på Apotekforeningens hjemmeside.

Kilder: Apotekforeningen

Publisert: Mars 2016