Sjekk for hodelus etter ferien

Hodelus er et problem i skoler og barnehager, og det går ikke bort av seg selv. Det er viktig å sjekke alle barnehagebarn og skolebarn for hodelus, spesielt etter at man har vært på ferie.

Illustrasjonsbilde: Barn på gresset

– Hvis alle foreldre sørger for å sjekke barna for hodelus etter ferier ville vi hatt mindre plager med lus, uten tvil.  For å forebygge smitte av hodelus anbefaler vi at man sjekker barna regelmessig, oppfordrer Eirik Berteig Rustan, fagredaktør og farmasøyt i Apotek 1.

Smitter lett og forsvinner ikke av seg selv

– Om du finner levende lus i håret er det viktig å komme i gang med behandling så snart som mulig. Det er også lurt å sjekke resten av familien da hodelus lett sprer seg ved tett kontakt.

Farmasøyten vil likevel påpeke at det kun er personer hvor man ser hodelus som skal behandles med lusemidler. Behandlingen har ingen forebyggende effekt mot smitte, og virker heller ikke mot egg som ikke er klekket. Behandlingen må derfor gjentas etter en ukes tid, samtidig som man fortsetter med kjemmingen.

– Det er også viktig å gi beskjed til skole, barnehage og nærmeste omgangskrets slik at de er obs.

Slik sjekker du barnet

Farmasøyten har følgende oppskrift for å finne og fjerne lus og luseegg:

– Bruk en fintagget kam. Vær ekstra nøye rundt ørene, i nakken og oppover mot issen hvor det er vanligst å finne egg og lus. En grundig sjekk bør ta rundt 15 minutter.

Slik går du frem steg for steg:

  • Legg et hvitt håndkle over skuldrene. Lus som faller ned på håndkleet blir da lettere å oppdage. Luseegg kan sitte fast nederst på hårstrå som faller av.
  • Fukt håret godt, og bruk gjerne litt hårbalsam for å lette kjemmingen
  • Gre håret systematisk til hele hodet er gjennomgått, med rolige tak fra innerst ved hårfestet og helt ut i hårets lengde. Lusene vil falle ned på håndkleet eller klebes til kammen.
  • Undersøk både håndkleet og kammen underveis for lus og egg. 
  • Håndkleet og kammen må vaskes ved 60ºC eller fryses ned ved minimum -20ºC i minst fire timer for å drepe lus og egg. Det er viktig at dette gjøres mellom hver kjemming.

Her kan du lese mer om hva du bør gjøre dersom du finner hodelus.

Oppdatert: Februar 2017