Det må ikke gjøre vondt

Mange barn kvier seg for å få ta sprøyter. Smerten ved stikket og selve injeksjonen er for noen så skremmende at et besøk hos legen kan bli rene marerittet. Gode forberedelser kan bidra til å redusere den negative opplevelsen.

Alle foreldre vil skjerme barna sine for smertefulle opplevelser. Noen ganger er det likevel nødvendig å utsette barnet for en potensiell smerte, for eksempel i forbindelse med vaksinasjon. Redsel og usikkerhet kan forsterke opplevelsen av smerte, men gode forberedelser kan gjøre stor forskjell.

Forbered barnet

Snakk med barnet om hva som skal skje hos legen. Vær ærlig og fortell barnet hvorfor det må ta sprøyte. Vis gjerne bilder, eller bruk en bamse eller dukke for å forklare. Dersom du er veldig engstelig på barnets vegne, kan det være klokt å la litt større barn være alene sammen med legen eller sykepleieren som skal utføre injeksjonen. Barn er veldig oppmerksomme på foreldrenes følelser og lar seg lett påvirke. Det er viktig å gi barnet ekstra mye ros og oppmerksomhet etter at sprøyten er satt.  

På apoteket får du kjøpt krem eller plaster som virker lokalbedøvende slik at barnet ikke kjenner sprøytestikket. Dette reduser smerteopplevelsen til et minimum. Slike midler får du kjøpt uten resept, men avtal gjerne med legen eller helsesøster på forhånd.

Hvordan virker lokalbedøvende midler?

Lokalbedøvende midler virker ved at de blokkerer signaler mellom nervene i huden som oppfatter smerte. Huden blir nummen slik at man ikke kan merke overfladiske stimuli som stikk og små kutt, men man kan fortsatt kjenne trykk og berøring.  

Kremen eller plasteret med det lokalbedøvende middelet påføres huden 1-2 timer før man vil ha effekt. Man bør derfor ta det på før man kommer til legen. Når man fjerner kremen eller plasteret vil effekten vare i ca 2 timer. Slike midler skal ikke brukes på sår og sprukken hud, og med forsiktighet hos de som har atopisk eksem. Les pakningsvedlegget godt før bruk.

Husk å forhøre deg med legen eller sykepleieren om hvor sprøyten skal settes. Vaksiner settes vanligvis i overarmen eller på yttersiden av låret.

Er det noen bivirkninger?

Noen kan oppleve en liten hudreaksjon ved bruk av lokalbedøvende midler på huden. Huden kan bli blek eller rød, eller man kan få litt kløe. Disse reaksjonene forsvinner vanligvis raskt etter at man har fjernet middelet fra huden. 

Lokalbedøvende midler reduserer ikke effekten av de vanligste vaksinene. Unntaket er BCG vaksinen

Kilder og revisjonshistorikk

Kilder: Pakningsvedlegg Emla, Produsentens hjemmesider.  
Sist oppdatert: November 2013