Forkjølelse eller influensa - Hva er forskjellen?

Hva er egentlig forskjellen på influensa og forkjølelse? Flere av symptomene er like, men det er likevel klare forskjeller som skiller den ene fra den andre. Her er det du trenger å vite.

Bilde av syk mann

Vinteren er høysesong for virussykdommer som influensa og forkjølelse. Både influensa og forkjølelse er virussykdommer som smitter lett.

Influensa - eller bare litt forkjølet?

– Felles for både influensa og forkjølelse er at man får feber, hodepine, sår hals og hoste, sier Eirik Berteig Rustan, farmasøyt og fagredaktør i Apotek 1.

Forkjølelse er en virusinfeksjon i slimhinnene i nese og hals som gir snørr og rennende nese. Influensaviruset infiserer i tillegg deler av nedre luftveier, og rammer hele kroppen med smerter og feber.

Det som derfor er karakteristisk for influensa, er at feberen ofte er høy, med frysninger og muskel- eller leddsmerter i hele kroppen, fortsetter han.

– I tillegg føler man seg gjerne slapp og utmattet. Influensa kommer brått på, man kan få en følelse av at det blir ”kastet på en”, mens en forkjølelse vanligvis er noe du går og "brygger på" sier Rustan.

Barn med influensasykdom kan også få mageplager som diare og løs mage.

– I Norge er influensa vanligst i perioden fra desember til april, og er en vanlig årsak til akutt sykdom. Forkjølelser er vanlig gjennom hele året, ikke bare vintermånedene, påpeker farmasøyten.

En viktig forskjell

For de fleste er influensa og forkjølelse relativt milde sykdommer. Dessverre blir noen alvorlig syke av influensa, og dette kan være livstruende for enkelte utsatte grupper. 

Det viktigste forebyggende tiltaket mot influensa er vaksine. Folkehelseinstituttet anbefaler særlig vaksinen til gravide, eldre og personer med alvorlig underliggende sykdom. Ellers anbefales det at helsepersonell med pasientkontakt, svinerøktere og familiemedlemmer til personer som er immunsupprimerte tar vaksinen. Også personer utenfor risikogruppene kan vaksinere seg mot influensa dersom de ønsker det.

– Generelle smitteforebyggende råd for begge sykdommene er å vaske hendene ofte, og unngå å hoste og nyse på andre, sier Eirik.

Allerede syk?

Ved virussykdommer som influensa og forkjølelse er det først og fremst aktuelt å behandle plagsomme symptomer.

– Antibiotika har ingen effekt på virus, og er kun aktuelt dersom man har fått en bakterieinfeksjon i tillegg, minner farmasøyten om. Her er Eiriks beste tips til å lindre plagene ved influensa og forkjølelse: 

  • Legemidler som inneholder paracetamol og ibuprofen virker begge febernedsettende og smertestillende. Ibuprofen har i tillegg en betennelsesdempende effekt, og virker av den grunn enda bedre på smerter i muskler og ledd. Husk at det ofte er unødvendig å bruke febernedsettende midler dersom du kun har mild feber og generelt god almenntilstand.
  • Hostesaft og midler mot tett nese kan redusere plagene.
  • Hvile og ro er helt essensielt for at kroppen skal komme seg igjen etter sykdom. Har du høy feber er det også viktig å få i seg nok væske. 
  • Hvis du er syk, bør du holde deg borte fra arbeid, skole og barnehage, både av hensyn til deg selv og for å unngå å smitte andre. Barn som har blitt syke kan gå i barnehagen når det er kvitt symptomene og har god almenntilstand.

Dette bør du ha i skapet i influensa- og forkjølelsessesongen:

Oppdatert: Februar 2017