Slik beskytter du deg mot årets influensa

Snart kommer årets influensa, og det viktigste forebyggende tiltaket er å vaksinere seg god tid i forveien. Her får du vite litt mer om vaksinering og andre tiltak som kan hjelpe deg med å holde deg frisk.

Bilde av dame i sengen

I motsetning til forkjølelse kommer symptomene brått ved influensa. Typiske symptomer på influensa er høy feber, frysninger, muskelsmerter, hodepine , slapphet, sår hals og tørrhoste. I Norge er influensa vanligst i perioden fra desember til april, og er en vanlig årsak til akutt sykdom. For noen kan influensasykdom få alvorlige følger.

Oppfordrer risikogruppene å vaksinere seg

Nær 1,5 million mennesker i Norge har økt risiko for komplikasjoner av influensasykdom og anbefales å ta influensavaksine hvert år.

– En høy vaksinasjonsgrad kan i stor grad bidra til å holde influensautbruddet på et lavt nivå, og vi håper at enda fler av de som er spesielt utsatt vaksinerer seg før sesongen starter, sier farmasøyt Eirik Berteig Rustan i Apotek 1.

 Det beste tidspunktet for vaksinasjon er fra slutten av september til begynnelsen av november. Da rekker man å bli motstandsdyktig før influensasesongen starter for fullt.

Effektiv tiltak mot influensasmitte

Årets influensavaksine beskytter mot både svineinfluensa og sesonginfluensa. Vaksinasjon er det mest effektive tiltaket vi har for å hindre smitte. Det er derfor fornuftig å sjekke om man selv, eller nærmeste familie, er blant risikogruppene som myndighetene anbefaler vaksinen til. Det gjelder blant annet gravide, eldre og voksne eller barn med alvorlige, underliggende sykdommer.

–Vaksine mot sesonginfluensa har vært brukt i mange år og gir svært sjelden alvorlige bivirkninger. Som andre vaksiner kan den gi en lett uvelhetsfølelse og feber, samt ømhet på stikkstedet. Den kan ikke gi influensasykdom, sier Rustan.

Hvorfor vaksinere seg allerede nå?

Full beskyttelse oppnås etter én til to uker etter vaksinasjon.

– Vaksinen gir vanligvis beskyttelse hos 70-80 % av de vaksinerte. I tillegg gjør vaksinen deg mindre syk hvis du skulle være så uheldig å bli smittet. Influensaviruset varierer gjerne fra sesong til sesong, og for å ha maksimal beskyttelse bør man derfor vaksinere seg hvert år, forteller Rustan.

Rene hender reduserer smitte!

I tillegg til influensavaksine er det viktig med rene hender for å forebygge smitte og spredning av influensa.

God håndhygiene er generelt viktig for å hindre at man får infeksjoner, og for å hindre at andre blir smittet. Har du ikke mulighet til å vaske hendene ofte, bør du bruke en eller annen form for desinfeksjonsmiddel. Dette er en enkel og grei måte å beskytte både seg selv og andre på, men dersom hendene er synlig skitne anbefales istedet en grundig håndvask, råder Eirik.

Slik får du helt rene hender

Før du vasker hendene bør du ta av deg eventuelle ringer, siden virus og bakterier gjemmer seg her. Fordel såpen på hele håndflatene og gni godt inn i minst 30 sekunder. Vær nøye rundt fingrene. Skyll vekk med lunkent vann før du tørker med papirhåndkle. Bruk papiret til å stenge kranen til slutt.

Slik bruker du desinfeksjonsmiddel

Desinfeksjonsmidler som antibac skal brukes på rene, tørre hender. Våte hender tynner ut middelet og gir dårligere effekt

  • Bruk nok desinfeksjonsmiddel til at hendene blir våte. Med den flytende oppløsningen trenger du 2 - 3 ml.
  • Gni hendene sammen inntil huden blir tørr igjen. Dette bør ta minimum 15 sekunder slik at det blir lang nok virketid.

Vi hjelper deg gjerne

Apotek 1 kan gi gode råd både om forebygging av influensa, håndhygiene og tilhørende produkter. Har du flere spørsmål om hvordan du beskytter deg mot influensa, kan du ta kontakt med ditt nærmeste Apotek 1. Du finner oss over hele landet.

Sist oppdatert: September 2016