Julebakst og førjulshygge

Skal du bake til jul etter gode, gamle oppskrifter som har gått i generasjoner? Mange oppskrifter har noen "mystiske" ingredienser som pottaske, kremortartari og salpeter. Her får du en liten oversikt.

Bilde av bakesett

Urter og kjemikalier til matlaging

Pottaske: Kjøpes under navnet "Kaliumkarbonat" i 40 grams bokser. Brukes som hevemiddel i for eksempel peppernøtter.

Tragant: Kjøpes under navnet ”Indisk tragant”, og kommer i 20 grams bokser. Brukes i konfekt, og gjerne sammen med peppermyntedråper

Peppermynteolje: Peppermynteolje er en eterisk olje som kan brukes i matlaging og til sukkertøy. Kan kjøpes i 10 ml flasker.

Salpeter: Kjøpes på apoteket under navnet "Kalii nitras" i 90 grams glass. Brukes i hjem der mor/far selv lager julesylte.

Kremortartari: Kjøpes på apoteket under navnet "Kaliumhydr.tar.", og kommer i 40 grams bokser. Kalles også vinsten. Brukes i matlaging for å hindre krystallisering av sukker i f.eks. syltetøy og karameller. Brukes også i bakepulver. Stabiliserer eggehvite i f.eks. suffleer.

Vaniljestang: Kjøpes under navnet "Apotekets vaniljestang" i julesesongen. Brukes i matlaging.

Roseolje: Roseolje er en eterisk olje, og kan kjøpes under navnet ”Rosae aetherolum”. Trenger du kun 1 dråpe roseolje til en porsjon peppernøtter? Du kan dra innom for eksempel Apotek 1 Svanen i Bergen, Apotek 1 Viben på Bryne, Apotek 1 Heilo på Nærbø eller Apotek 1 Frogner i Oslo, så drypper vi 1 dråpe roseolje på 1 sukkerbit, og så har du hva du trenger.

Sammensatte krydder: Du får kjøpt populære krydderblandinger, som fiskekrydder, kalkunkrydder, lammekrydder, potetkrydder og ribbekrydder, hos Apotek 1 i julesesongen.

Til annen førjulshygge

Safran: Ikke glem safran til lussekattene på Luciadagen 13.desember. Safran kan kjøpes hos Apotek 1 i julesesongen.

Kongerøkelse: Lager god stemning og førjulshygge. Man legger litt kongerøkelse i et stativ og tenner et telys under. Når krydderurtene og de aromatiske harpiksene varmes opp, fylles rommet med god duft. Kongerøkelse og stativ kan kjøpes hos Apotek 1.

Gløggkrydder: I julesesongen har Apotek 1 gløggkrydder under navnet ”Apotekets Gløggkrydder”, og kommer i 100 grams bokser. OBS! Husk å være litt forsiktig med bruk av kobberkjeler som har vært brukt til koking av vann når du lager gløgg. For å rense en kobberkjele som det blir kokt mye vann i, kan man varme eddikkvann i den før man lager gløgg. Man koker opp 1 prosent eddik, og lar dette stå i kjelen i minst et kvarter. Deretter heller man ut eddikvannet og skyller kjelen godt.

Såpebobler: Kanskje har du lyst til å ha det ekstra gøy med de små i juletiden? Såpebobler er alltid populært blant de små, og med disse oppskriftene får du laget ekstra store bobler som ikke sprekker så lett. Du får kjøpt en av de viktigste ingrediensene, glyserol, på apoteket.

Du trenger:

1/2 liter vann

1/4 dl oppvaskmiddel (Yes, First Price, osv)

1/2 spiseskje glyserol

Hvis du vil prøve å lage ekstra store såpebobler trenger du:

½ dl oppvaskmiddel

½ dl glyserol

5 dl vann

4 dl såpebobleblanding (fås gjerne på lekebutikker)

Oppskriftene er hentet fra Teknisk Museum sin hjemmeside.

Play-doh: Det er alltid gøy med hjemmelaget plastelina, eller play-doh. En av ingrediensene i denne oppskriften, alun, kan kjøpes på apoteket, og kommer i 100 g bokser.

Du trenger:

4 – 5 dl mel

2 dl salt

2 ss alun

5 dl kokende vann

2 ss matolje

Konditorfarge (velg noen kraftige farger)

Oppbevar kjølig i lufttett beholder/zip-lock pose til du skal bruke det. Kos deg og nyt adventstiden.

OBS! Det er ikke sikkert at alle våre apotek har det du trenger på lager til enhver tid, men stort sett kan vi bestille og få varene dine i løpet av noen dager. Kontakt ditt nærmeste Apotek 1 så hjelper vi deg!

En liten advarsel

Julekrydder og røkelse skaper stemning og gir både godlukt og smak. Husk likevel på at noen kan få allergiske reaksjoner av duftene fra urter og krydder.

Kos deg og nyt adventstiden.