Julebakst og førjulshygge

Skal du bake til jul etter gode, gamle oppskrifter som har gått i generasjoner? Mange oppskrifter har noen "mystiske" ingredienser som pottaske, kremortartari og salpeter. Her får du en liten oversikt.

Julebakst ingredienser

Tradisjonelle urter og kjemikalier til matlaging

Pottaske: Brukes som hevemiddel, for eksempel hvis man skal lage peppernøtter. Kan kjøpes på apoteket under navnet Kaliumkarbonat, og kommer i bokser på 40 gram.

Tragant: Ofte kalt indisk tragant eller sterkulagummi. Brukes som klebnings- eller fortykningsmiddel når man skal lage marsipan, kransekake eller peppermyntekonfekt, da gjerne sammen med peppermyntedråper. Kjøpes på apoteket under navnet Indisk tragant, og kommer i 20 grams bokser.

Peppermynteolje: Eterisk olje som kan brukes til mye forskjellig, men i juletiden brukes peppermynteolje til å lage konfekt eller sette smak på bakverk. Peppermynteolje kan kjøpes på apoteket, og kommer i flasker på 10 ml.

Safran: Safran brukes i matlaging, både for å sette smak og for å få fram den kjente varme gulfargen. Pass på at du ikke glemmer safran til lussekattene på Luciadagen den 13.desember.

Salpeter: Brukes i hjem der mor/far selv lager julesylte. Kan kjøpes på apoteket under navnet "Kalii nitras" i 90 grams glass.

Kremortartari: Kalles også vinsten. Kremortartari brukes i matlaging for å stabilisere eggehviter i sufleer og hindre krystallisering av sukker i f.eks. syltetøy og karameller. Kjøpes på apoteket, enten under navnet Kremortartari eller Kaliumhydr.tar., og kommer vanligvis i bokser på 40 gram.

Vaniljestang: Brukes i matlaging, og gir en deilig smak på krem, bakst og desserter. Kan kjøpes på apoteket under navnet Apotekets vaniljestang, og kommer i bokser på 8 gram.

Roseolje: Roseolje er en eterisk olje, og kan kjøpes på apoteket under navnet ”Rosae aetherolum”. Roseolje er en svært dyr olje, og som regel trenger man ikke mer enn en dråpe eller to. Er du en av dem som bare trenger én dråpe for å få laget en porsjon peppernøtter? Ta med en sukkerbit og dra innom l Apotek 1 Svanen i Bergen, Apotek 1 Viben på Bryne, Apotek 1 Heilo på Nærbø eller Apotek 1 Frogner i Oslo. Vi drypper 1 dråpe roseolje på sukkerbiten, og så har du det du trenger.

Sammensatte krydderblandinger: For å få den gode, rike smaken av julemat får du kjøpt våre populære krydderblandinger,til alt fra fisk, kalkun, salat, lam, poteter og ribbe, i julesesongen.

For den gode julestemningen..

Ikke noe gir så god julestemning som kongerøkelse. Legg litt kongerøkelse i røkelsesstativet og tenn et telys under. Når krydderurtene og de aromatiske harpiksene varmes opp, fylles rommet med den gode juleduften. Kos deg med våre tradisjonelle søtsaker for store og små, alt fra sjokoladelakris og brente mandler til cocnackuler, og prøv vår tradisjonelle julegløgg med smak av eple. Du får også med gløggmiksen bestående av mandler og rosiner, med andre ord alt du trenger for julekosen. Tilsettes til enten kald eller varmt vann, 1 del gløgg til 3 deler vann. 

OBS! Hvis du skal varme gløggen i kobberkjele må du rense den nøye på forhånd for å unngå kobberforgiftning. Kok opp 1 prosent eddik, og la dette stå i kjelen i minst et kvarter. Deretter hell ut eddikvannet og skyll kjelen godt.

En liten advarsel

Julekrydder og røkelse skaper stemning og gir både godlukt og smak. Husk likevel på at noen kan få allergiske reaksjoner av duftene fra urter og krydder.

Kos deg og nyt adventstiden!