- Kjøp kosttilskudd på apoteket!

I forskjellige livsfaser og perioder kan du trenge tilskudd av ulike vitaminer eller mineraler. Men har du tenkt over hva du egentlig putter i kroppen? Det er ikke likegyldig hvor du handler kosttilskudd.

Bilde av ulike omega-3 kapsler

Kosttilskudd er næringsmidler som er beregnet som et supplement, og skal ikke erstatte et variert kosthold, sier farmasøyt og fagrådgiver Rebekka Gitlestad i Apotek 1.

- Et kosttilskudd kan likevel gi deg mer energi og forbedret livskvalitet i periodene du trenger noe i tillegg til ditt vanlige kosthold. Hun er likevel ikke i tvil om at man skal være varsom med hvilke kosttilskudd man velger og hvor man kjøper de. Dersom du kjøper kosttilskudd hos Apotek 1 kan du være sikker på at vi har sjekket nøye hva det inneholder og at produktet følger gjeldende regelverk slik det faktisk har den effekten det påstår å ha, forsikrer Gitlestad.

Naturlig mirakelmedisin?

Mange nettsider, ukeblader og aviser forteller om vidundermidler som kan kurere alle mulige lidelser. – Dersom noe høres for godt ut til å være sant, er det som regel det. Kommer du over kosttilskudd som lover rask og kraftig effekt, bør varsellampene begynne å blinke, advarer Gitlestad.

Det finnes flere eksempler på at kosttilskudd markedsføres som 100 % naturlige, men som egentlig inneholder ulovlig tilsatt legemidler uten at dette er opplyst på pakningen. Konsekvensen av dette er at forbrukeren får i seg legemidler uten å vite det og disse kan gi alvorlige bivirkninger, samt gi reaksjoner hvis de blandes med andre legemidler sier farmasøyten.

Mange tenker også at vitamintilskudd er helt ufarlig, og at ”jo mer vitaminer, jo bedre”. – Det er helt feil, sier Gitlestad. Spesielt bør man være obs på for høye doser fettløselige vitaminer som vitamin A og vitamin D som lagres i kroppen. Det kan være helsefarlig påpeker hun.  Legemiddelverket har også ved flere anledninger gått ut og advart mot farlige kosttilskudd som er kjøpt via internett.

Nøye regulert med god grunn

I motsetning til legemidler, er det ingen godkjenningsordning på kosttilskudd. Det betyr at hvem som helst kan lage og selge kosttilskudd. Produsenten har selv et ansvar for å holde seg innenfor regelverket og Mattilsynet tar jevnlige stikkontroller.

- Det er maksimumsgrenser for hvor mye vitaminer og mineraler et kosttilskudd kan inneholde, sier Rebekka. Grunnen til det er at man skal kunne bruke kosttilskudd uten risiko for helseskader. Kosttilskudd skal heller ikke inneholde legemidler, eller ha helsepåstander som er villedende for forbrukeren. Det som likevel er verdt å merke seg, er at for eksempel høydoserte vitaminer som er klassifisert som legemidler kun selges lovlig via apotek.

Kosttilskudd er trygt på apoteket

Når vi tar inn kosttilskudd i Apotek 1 sitt sortiment, sjekker vi at produktene er riktig merket med ingredienser, bruksanvisning og hvilken effekt det har. Vi går nøye gjennom hvert enkelt produkt for å sjekke at det for eksempel ikke inneholder mer vitaminer enn grenseverdiene som myndighetene anbefaler som kosttilskudd. Og vi luker ut alle produkter som inneholder ulovlige eller helseskadelige stoffer.

- Vi velger også kun leverandører som har et seriøst sortiment og som vi vet har gode rutiner når de fremstiller produktene sine, sier Rebekka. I tillegg har apotekene utdannet helsepersonell som kan gi deg gode råd om valg og bruk av kosttilskudd. Dersom du er opptatt av helse, bør du altså velge kosttilskudd fra apoteket, avslutter hun.

Her er farmasøytens råd når du skal kjøpe kosttilskudd

  1. Sjekk at produktet har en ingrediensliste
  2. Unngå produkter som lover kraftig og rask effekt, eller som lover effekt mot alvorlige sykdommer
  3. Unngå produkter som kun selges via postordre, internett, eller direktesalg
  4. Vær ekstra obs med kosttilskudd til barn, når du er gravid eller bruker andre legemidler
  5. Har du en behandlingskrevende sykdom, bør du søke råd hos helsepersonell før du forsøker kosttilskudd

Publisert: Mars 2015