Gode råd ved munnskold

Får du ofte hvite, sviende blemmer i munnen? Da er du ikke alene. Så mange som 1 av 5 har munnskold minst en gang i løpet av et år. Det kan være vanskelig å forebygge disse plagsomme sårene, men det er flere tiltak som kan lindre ubehaget.

Bilde av unge jente med appelsinjuice

Sår i munnslimhinnen, eller after som det også kalles, oppstår først som en rød flekk som etter hvert blir gulaktig med rød kant. Nerveendene i slimhinnen blir blottlagt, noe som gir smerter og svie ved berøring, inntak av sure eller sterke matvarer, samt svært kalde eller varme retter.

Tilbakevendende blemmer

Ingen vet med sikkerhet hvorfor munnskold oppstår. Det er flere teorier, blant annet at blemmene skyldes hormonelle svingninger, stress eller nedsatt immunforsvar. Noen mener også at tilstanden kan ha en sammenheng med visse autoimmune sydommer eller vitamin- og mineralmangel.

Det vi vet er at noen familier har en økt tendens til å få tilbakevendende munnskold, men at plagene gjerne avtar med alderen.

Puss, puss så får du en suss?

Munnskold har en tendens til å komme hyppigere når man bruker tannkrem som inneholder sterke såpestoff. Såpe løser opp de naturlige proteinene i spyttet som skal beskytte slimhinnen. Vi anbefaler derfor å bruke en mild tannkrem uten såpestoffet natriumlaurylsulfat, for eksempel Zendium, Flux eller Sensodyne. Disse tannkremene skummer ikke like mye som vanlig tannkrem, men rengjør tennene like effektivt.

I tillegg anbefaler vi at du bruker en myk tannbørste som ikke skader tannkjøttet og irriterer munnslimhinnen.

Dersom munnskoldet gjør at tannpussen blir for smertefull, kan du i stedet skylle munnen to ganger daglig i opptil 2 uker med en klorheksidinløsning som Corsodyl. Munnskyllen fjerner bakterier og sopp slik at man for en periode kan unnvære tannkosten. Mange mener at slik skylling også kan få blemmene til å heles raskere.

Legg lokk på smertene

Midler som legger seg som en beskyttende hinne på såret lindrer umiddelbart smertene forbundet med munnskold. På den måten blir det mer behagelig å spise og drikke. Nycodent Aloclair fås som gele, spray og munnskyll, alt etter hvor mange blemmer man har og hvor i munnen de er. Spray og munnskyll dekker et større område, og anbefales gjerne til barn da den ikke trenger å tørke før man lukker munnen igjen. Aloclair brukes 3-4 ganger daglig eller etter behov, og er ikke farlig å svelge.

Oralmedic inneholder en patentert aktiv ingrediens (HybenX) som raskt løsner skadet vev og drar ut væske fra såret. Dette gir en sviende smerte der og da, men det vil dannes en beskyttende hinne som raskt hindrer irritasjon av såret og hjelper den naturlige sårhelingsprosessen.

Produktene omtalt her får du kjøpt hos Apotek 1.

Les mer

Munnskold (Apotek 1)
After (Norsk Helsinformatikk)

Kilder: Hudlegekontoret, Norsk tannpleierforening, leverandørinformasjon,Norsk Helsinformatikk, BMJgroup

Opprettet: Februar 2012