Ned i vekt før sommeren

Sommeren er rett rundt hjørnet, og mange ønsker å bli kvitt noen ekstra kilo. Ved hjelp av gode produkter, kostholdsendring og trening kan du raskere se resultater. Her er 5 gode råd til deg som vil ned i vekt.

Illustrasjonsbilde: Dame som ser på mat

1. Start med kick-start

Skal du gjennom en større vektreduksjon, kan det være motiverende å starte med en kick-start kur på 1-2 uker. Du vil oppleve mestring når resultatene kommer raskt, og det er en god anledning til å kvitte seg med dårlige vaner. Erstatt alle, eller mange av måltidene, med kalorifattige shakes, smoothier og supper. En kick-start-kur skal ikke brukes i mer enn 2 uker.

2. Innarbeid gode matvaner

Hvis du ønsker å gå ned i vekt er det viktig at du er nøye med hva du spiser. Hvis du er usikker på hva du bør spise kan du bruke tallerkenmodellen. Den innebærer at man skal fylle halve tallerken med grønnsaker, en kvart tallerken med karbohydrater (ris, pasta, poteter) og siste kvart med proteiner (egg, belgvekster, fisk, kjøtt). Dampede eller ovnsbakte grønnsaker gir en god metthetsfølelse - og lite kalorier i forhold til mengden. En kostdagbok kan være et nyttig verktøy når du legger om kostholdet.

Hvor mye du spiser er like viktig som hva du spiser. Det kan virke enkelt, men tar du for mye på tallerkenen din, er det lett å fortsette å spise også etter at du er mett. Vær nøye med hvor store porsjoner du forsyner deg med.

Tips til sunt kosthold

  • Drikk vann som tørstedrikk
  • Spis frukt og grønnsaker
  • Velg kjøtt- og meieriprodukter med lavt fettinnhold
  • Spis grovt brød eller grovt knekkebrød
  • Unngå brus, kaker, sjokolade, snacks og lignende

3. Tren mer

Trening er viktig både for å få ned vekta, opprettholde den og for å få sterkere muskler. Hvis du ønsker å gå ned i vekt er det anbefalt med fysisk aktivitet hvor du får opp pulsen 1 times tid hver dag. Start forsiktig, hvis du starter for brått er det fort gjort å gå på en smell og miste all motivasjon. Husk at all mosjon er bedre enn ingenting. Vær tålmodig og tren regelmessig 3-4 ganger i uken.

Glem ikke hverdagstrimmen! Det er ikke alltid at det er så mye som skal til for å få økt energiforbruket, og hvis du ikke er særlig aktiv fra før kan selv små endringer gi betydelig helsegevinst. Du kan kanskje ta trappen i stedet for heisen? Du kan legge opp til å gjøre husarbeidet litt raskere? Gå av bussen en holdeplass før du egentlig skal av? Sykle til jobben noen dager i uken? Her er det bare å bruke fantasien.

Hvis du er nysgjerrig på hvor mye du har gått i løpet av en dag kan en skritteller eller et aktivitetsarmbånd vise hvor mye du faktisk beveger deg i løpet av dagen. 10 000 skritt bør være en overkommelig målsetting for de aller fleste over tid.

4. Ikke glem mellommåltidene

Det anbefales å legge til to mindre måltider i tillegg til å spise tre vanlige måltider i løpet av dagen. Den ene kan for eksempel legges til mellom lunsj og middag, og den siste til kvelds. Disse mellommåltidene er viktige, både for å holde forbrenningen oppe og holde den verste appetitten unna og for at man ikke skal drive med usunn småspising. Det er fryktelig lett å sprekke hvis du går rundt og føler deg sulten. Et godt tips er alltid å ha noe sunn snacks tilgjengelig så du ikke hopper over måltidene. Det kan være litt usaltede nøtter, snacksgulrøtter, en frukt eller et knekkebrød med magerost. Måltidsbarer og måltidserstatninger er også ypperlige alternativer.

5. Trenger du ekstra hjelp?

For ekstra drahjelp til å gå ned i vekt kan du prøve ut produkter fra XL-S. Dette er en serie med produkter som reduserer opptak av fett og karbohydrater, og på den måten reduserer kaloriopptaket. XLS-serien inkluderer også en appetittdemper som øker metthetsfølelsen. Disse kan i kombinasjon med et balansert kosthold og regelmessig fysisk aktivitet bidra til god vektkontroll.

Publisert: April 2017