Flere og flere slanker seg sammen

Ved inngangen til et nytt år er det mange som ønsker å få en sunnere livsstil og gå ned i vekt. Mange opplever at det er lettere å etablere nye og varige vaner sammen med andre. Her får du noen gode tips til hvordan du kan komme i gang.

Illustrasjonsbilde ned i vekt

- Det å slanke seg sammen med andre er en naturlig utvikling som følger av sosiale medier. Finn en Facebook-gruppe, et vektreduksjonsforum eller en Instagram-utfordring å følge. Mange motiveres av å dele erfaringer, suksess og utfordringer med andre, sier farmasøyt Gunhild Kile Sandvik i Apotek 1.

Alle våre apotek har temadag om vektreduksjon den 15. januar. Ta turen innom ditt nærmeste Apotek 1 for råd, veiledning og smaksprøver på produkter for vektreduksjon.

Hjelp til å komme i gang

- For å oppnå en sunn og varig vektnedgang, må man finne en god balanse mellom kostholdsvaner og aktivitetsnivå. For mange kan det likevel være motiverende å få litt starthjelp i kampen mot kiloene. Da finnes det flere alternativer, forteller Sandvik.

Lavkaloridietten Allévo finnes både som kalde drikker, supper og barer med ulike smaker. Dietten kan gi deg en rask og motiverende vektreduksjon og består av et kick-start program som varer i inntil 2 uker og deretter måltidserstattere for vektstabilisering. Felles for disse produktene er at de er kalorifattige og inneholder en riktig sammensetning av næringsstoffer slik at de i perioder kan erstatte vanlig mat. Allévo-metoden inkluderer tre ulike faser avhengig av hvilken kroppsmasseindeks (BMI) du har, eller hvilket tempo du ønsker å gå ned i vekt.

XL-S er en produktserie som bidrar til vektkontroll i kombinasjon med et balansert kosthold og regelmessig fysisk aktivitet. Serien består av fire produkter:

Ikke alle kan bruke nevnte hjelpemidler for å gå ned i vekt, dette gjelder for eksempel barn, gravide, ammende og noen legemiddelbrukere. Spør på apoteket så hjelper vi deg.

Kur er en start – ikke en endelig løsning

- Det er viktig at man er oppmerksom på at vekten raskt går opp igjen etter fullendt kur hvis du ikke samtidig legger om kost- og treningsvanene dine, sier Sandvik.

Det er derfor viktig at man innfører nye, sunne vaner. Drikk vann som tørstedrikk og spis 3 hovedmåltider og 2-3 mellommåltider hver dag. Bytt ut fint brød med grovere varianter som metter lengre. Har du for eksempel vært vant til å spise en sjokolade eller kjeks når du blir småsulten? Bytt ut med en sunnere Allevo lavkaloribar, frukt eller grønnsaker som mellommåltid. Blir du fysen på noe søtt, har Atkins gode sjokoladeerstatninger.

- Ha faste treningsdager og inviter gjerne en venn med, slik at det blir lettere å holde avtalen, forteller Gunhild. Det kan også være lurt å bruke hjelpemidler for å bli bevisst på matinntak og aktivitetsnivå. Et slikt hjelpemiddel kan for eksempel være Allévo-metoden sin egen app for smarttelefon, hvor du kan registrere egne data og melde deg gratis inn i Allévo vektklubb. Du finner mer informasjon her.

Sett deg "hårete mål" og ikke gi opp!

Sjansen for å lykkes med vektnedgang øker ved god planlegging. Sett deg et hovedmål, og del opp i små konkrete delmål. Forskning viser at ambisiøse mål ofte fører til vektnedgang, så ikke vær redd for å ønske deg til "drømmevekten". Unn deg en liten belønning når du har oppnådd hvert delmål, for eksempel et nytt plagg, en deilig massasje eller en tur på kino.

- Det er lov å feile, men ikke gi opp! Sprekker du en dag, så betyr ikke det at du har tapt hele kampen. Ikke la deg knekke av et lite feiltrinn, men gå tilbake til de gode vanene du startet så bra med. Prøv å kartlegge hvilke situasjoner som gjør at du faller tilbake i gamle spor, slik at du kan unngå de i fremtiden.

Godt nytt sunt år fra oss i Apotek 1!

Les mer om vektreduksjon

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok, Helsedirektoratet, produsentinformasjon

Oppdatert: Januar 2016