Få hjelp til å gå ned i vekt

Ved inngangen til et nytt år er det mange som ønsker å få en sunnere livsstil og gå ned i vekt. Ta turen innom ditt nærmeste Apotek 1 torsdag 12. januar for gode råd, veiledning og smaksprøver på produkter for vektreduksjon.

Illustrasjonsbilde ned i vekt

Vektreduksjonsprodukter kan hjelpe deg med å komme i gang

– For å oppnå en sunn og varig vektnedgang, må man finne en god balanse mellom kostholdsvaner og aktivitetsnivå. For mange kan det likevel være motiverende å få litt starthjelp i kampen mot kiloene. Da finnes det flere alternativer, forteller Eirik Rustan, fagredaktør i Apotek 1.

Lavkaloridietten Allévo finnes både som kalde drikker, supper og barer med ulike smaker. Dietten kan gi deg en rask og motiverende vektreduksjon og består av et kick-start program som varer i inntil 2 uker og deretter måltidserstattere for vektstabilisering. Felles for disse produktene er at de er kalorifattige og inneholder en riktig sammensetning av næringsstoffer slik at de i perioder kan erstatte vanlig mat. Allévo-metoden inkluderer tre ulike faser avhengig av hvilken kroppsmasseindeks (BMI) du har, eller hvilket tempo du ønsker å gå ned i vekt.

Yokebe er en måltidserstatter som inneholder lite fett, men har det du trenger av proteiner, vitaminer og mineraler. Yokebe blandes med melk, brukes som en del av en kaloriredusert kost og inneholder færre enn 300 kalorier per måltid. En Yokebe-shake tilberedes på noen sekunder, og har god vaniljesmak. Yokebe kan brukes til å erstatte 1-2 måltider per dag. Ved et energibegrenset kosthold vil to erstatninger bidra til vektreduksjon, hvis du erstatter ett måltid per dag bidrar det til å opprettholde vekten etter vektreduksjon.

XL-S er en produktserie som bidrar til vektkontroll i kombinasjon med et balansert kosthold og regelmessig fysisk aktivitet. Serien består av fire produkter:

Ikke alle kan bruke nevnte hjelpemidler for å gå ned i vekt, dette gjelder for eksempel barn, gravide, ammende og noen legemiddelbrukere. Spør på apoteket så hjelper vi deg.

Kur er en start – ikke en endelig løsning

– Det er viktig at man er oppmerksom på at vekten raskt går opp igjen etter fullendt kur hvis du ikke samtidig legger om kost- og treningsvanene dine, sier Rustan.

Det er derfor viktig at man innfører nye, sunne vaner. Drikk vann som tørstedrikk og spis 3 hovedmåltider og 2-3 mellommåltider hver dag. Bytt ut fint brød med grovere varianter som metter lengre. Har du for eksempel vært vant til å spise en sjokolade eller kjeks når du blir småsulten? Bytt ut med en sunnere Allévo lavkaloribar eller Yokebe, evt. frukt eller grønnsaker som mellommåltid. Blir du fysen på noe søtt, har Atkins gode sjokoladeerstatninger.

Ha faste treningsdager og inviter gjerne en venn med, slik at det blir lettere å holde avtalen. Det å slanke seg sammen med andre er en naturlig utvikling som følger av sosiale medier. Finn en Facebook-gruppe, et vektreduksjonsforum eller en Instagram-utfordring å følge. Mange motiveres av å dele erfaringer, suksess og utfordringer med andre. Det kan også være lurt å bruke hjelpemidler for å bli bevisst på matinntak og aktivitetsnivå. Et slikt hjelpemiddel kan for eksempel være Allévo-metoden sin egen app for smarttelefon, hvor du kan registrere egne data og melde deg gratis inn i Allévo vektklubb. Du finner mer informasjon her.

Sett deg "hårete mål" og ikke gi opp!

Sjansen for å lykkes med vektnedgang øker ved god planlegging. Sett deg et hovedmål, og del opp i små konkrete delmål. Forskning viser at ambisiøse mål ofte fører til vektnedgang, så ikke vær redd for å ønske deg til "drømmevekten". Unn deg en liten belønning når du har oppnådd hvert delmål, for eksempel et nytt plagg, en deilig massasje eller en tur på kino.

– Det er lov å feile, men ikke gi opp! Sprekker du en dag, så betyr ikke det at du har tapt hele kampen. Ikke la deg knekke av et lite feiltrinn, men gå tilbake til de gode vanene du startet så bra med. Prøv å kartlegge hvilke situasjoner som gjør at du faller tilbake i gamle spor, slik at du kan unngå de i fremtiden, avslutter Eirik.

Les mer om vektreduksjon og trening

Kilder: Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL), Helsedirektoratet, produsentinformasjon

Oppdatert: Januar 2017