Omgangssyken er på vei

Vinteren er høysesong for utbrudd av norovirus som gir omgangssyke med oppkast og diaré. - Viruset er svært smittsomt, og det er derfor viktig med gode hygienetiltak for å unngå å bli syk selv eller smitte andre sier farmasøyt Gunhild Kile Sandvik.

Mann som kaster opp

Folkehelseinstituttet melder nå om at vi kan forvente mer omgangssyke på grunn av norovirus de neste ukene. I perioder med omgangssyke i omløp oppfordrer farmasøyten til å ta forholdsregler med god håndvask etter toalettbesøk, før hvert måltid og før matlaging.

Mange slurver med håndvasken

Alkoholbaserte hånddesinfeksjon er mindre effektivt ved infeksjon med norovirus, så her må vi til med en grundig håndvask for å unngå smitte fortsetter hun. - Det mange ikke vet, er at en håndvask bør vare i minst 30 sekunder, mens de fleste av oss bruker kun 5-8 sekunder sier hun. Vasker du hendene i for kort tid, risikerer du at det fortsatt er mye smittebærende virus på hendene dine.

Slik vasker du hendene HELT rene:

  • Ta av deg eventuelle ringer siden virus og bakterier gjemmer seg her.
  • Fordel såpen på hele håndflaten og gni godt inn i minst 30 sekunder, spesielt rundt fingrene. Ikke glem tommelen! 
  • Skyll vekk såpen med lunkent vann før du tørker med håndkle/papirhåndkle.
  • Bruk papiret til å stenge kranen til slutt hvis du er på et offentlig sted.

Har du tendens til å bli tørr på hendene bør du bruke en mild såpe. Bruk gjerne en god håndkrem etterpå. Hun tipser også om engangshansker som kan kastes etter bruk hvis man skal tørke opp oppkast/søl. Det finnes også oppkastposer som er hygieniske og praktiske.

Pass på væskebalansen

Omgangssyke går som oftest over av seg selv etter noen dager, men det er viktig å få nok hvile og å drikke rikelig på grunn av væsketapet påpeker Gunhild. Små barn og eldre er ekstra utsatt for dehydrering, og hun minner om at det er viktig at de jevnlig får tilbud om drikke selv om de kaster opp.

GEM pulver (reseptfritt legemiddel) eller Resorb brusetabletter er et godt alternativ for å erstatte væsketap. Det blandes i rent vann og inneholder salter og sukker i riktig mengde. - Du kan også blande halvt om halvt med mineralvann og eplemost, sier farmasøyten. Unngå svært søte drikker som brus, juice og sterk saft. Spis lett fordøyelig mat som for eksempel salte kjeks, supper eller revet frukt de første dagene. La ellers appetitten styre matinntaket.

Unngå å smitte andre

Har du først blitt syk, kan du smitte andre mens du har oppkast og diaré, men også i kort periode før symptomstart og et par dager etter at du har blitt frisk. - Det er derfor viktig at barn holdes hjemme fra skole og barnehage i 2 dager etter oppkast og diaré, avslutter Gunhild.

Publisert. Desember 2014