7 gode råd mot feriemage

Mange opplever å få ferien ødelagt av magetrøbbel. Diaré er et av helseproblemene som rammer turister flest, og treg mage på tur er heller ikke uvanlig. Her er 7 enkle tips for å forebygge mageplager.

Gode råd mot feriemage

1. Få i deg nok vann

Vi er helt avhengig av å drikke nok, spesielt når vi reiser til varmere strøk. I tillegg til at vi gjerne blir slappe og får vondt i hodet kan også lite vann føre til at vi får treg mage. Pass derfor på å drikke nok, voksne trenger ca. 1 1/2 – 2 liter væske eller mer hver dag, spesielt hvis det er varmt og man svetter mye. Og husk at vann er den beste tørstedrikken!

2. Ha god håndhygiene

Den hyppigste årsaken til turistdiaré er bakterien ETEC som spres med forurenset mat og drikkevann. Typisk for denne bakterien er at man får i seg smitten gjennom munnen. Vask derfor hendene før hvert måltid og pass på at du har god håndhygiene. Hvis du ikke har tilgang til såpe og rent vann kan det være praktisk å ha med seg Antibac våtservietter eller tilsvarende.

3. Pass på hva du spiser og drikker

Når vi er ute og reiser møtes vi ofte av nye og spennende matretter. Som regel går det bra, men noen matvarer er velkjent for å kunne gi mageplager. Her er noen ting som du bør tenke på:

  • Drikk vann på flaske, og som du ser blir åpnet
  • Unngå isbiter som er laget av vann fra springen
  • Unngå melkeprodukter laget av upasteurisert melk
  • Ikke spis kjøtt, fugl, fisk eller skalldyr som ikke er gjennomstekt/kokt
  • Skrell frukt og grønnsaker hvis de ikke kan vaskes i rent vann
  • Unngå for mye søtsaker og kaker – disse kan bidra til at du får treg mage
  • Vær spesielt oppmerksom hvis du spiser fra buffet – spesielt salatbarer kan være risikabelt

4. Hold deg i aktivitet

Det er lov å sette seg ned og slappe av – du er tross alt på ferie! Men det er også greit å holde seg litt i aktivitet i løpet av dagen, spesielt hvis man har problemer med treg mage. Mye stillesitting kan gjøre at man kan bli forstoppet.

5. Gå på do når du kan

Ikke utsett toalettbesøket! Det er fort gjort å utsette toalettbesøk når man er på reise, men for mye av dette kan føre til at man får treg mage. Gå derfor jevnlig på toalettet, eller når du kan. Når du er på reise er det alltid fornuftig å gå på do når du har et toalett tilgjengelig – det er ikke alltid godt å vite hvor lenge det er før du får muligheten igjen.

6. Behandle mageplager når det er nødvendig

Selv om man er flink og tar alle forhåndsregler kan det være at man har uflaks og blir dårlig i magen. Da kan det være fint å ha midler som kan hjelpe deg. Hvis du får turistdiaré er det viktig å få i seg nok væske og salter slik at man ikke blir dehydrert. Det fins også midler som virker stoppende, og som kan være veldig praktiske å ha med seg på reise. Ved forstoppelse kan det være gunstig å spise fiberrik mat og drikke mye vann. Hvis magen har stoppet helt opp kan det være aktuelt å bruke avføringsmidler for å få systemet i gang igjen.

7. Still forberedt – ta med produkter du kjenner

Man vet aldri når feriemagen slår til, så det er fornuftig å stille forberedt. Det er ikke alltid man har apotek tilgjengelig eller finner produkter man er vant til å kjøpe hjemme. Ta en tur innom apoteket og kjøp det du kan få behov for og få med deg nyttige råd og tips for en frisk ferie.

Oppdatert: Mai 2017