Bruk av støttestrømper på lange flyreiser

Både unge og gamle kan oppleve at skoene har blitt et nummer for små etter flere timers flytur i et trangt sete. Støttestrømper, godt væskeinntak og regelmessige turer i midtgangen av flyet er gode råd for å unngå hovne ben. 

Bruk av støttestrømper på lange flyreiser

I tillegg til å redusere hevelser, har bruk av støttestrømper vist å redusere risikoen for blodpropp i bena hos passasjerer som er utsatt for dette.

Støttestrømper reduserer hevelse i bena

For å unngå hevelser i bena er det viktig å holde blodpumpen i gang. Sittende ankelbevegelser er ikke nok, man må ut og gå i midtgangen og gjerne ta litt knebøy. Støttestrømper reduserer hevelser i bena ved å hjelpe musklene i bena med å pumpe blodet tilbake i kroppen.

Trange flyseter og liten benplass er en utfordring for kroppen. Det er viktig å drikke mye væske siden kroppen lett blir dehydrert i en flykabin.  Både alkohol og koffeinrike drikker som kaffe og cola er dehydrerende og virker mot sin hensikt. Vann anbefales i stedet. 

Ikke bare til flyreiser

Støttestrømper anbefales i mange sammenhenger, ikke bare til lange flyreiser.  Personer som står eller sitter mye på jobb får gjerne hovne og slitne ben på slutten av dagen. Dagens støttestrømper finnes både som vanlige strømper til kvinner og menn samt tynne damelongs som fint kan brukes til jobbantrekk.

Les mer

Kilder: Tidsskrift for Den norske legeforening, Helsenytt, leverandørinformasjon

Oppdatert: Mai 2017