Disse vil du ikke møte på i sommer

Små bitende og stikkende insekter og andre kryp kan legge en demper på glade sommerdager. Vet du hva du kan gjøre hvis du har blitt stukket?

Diss har du ikke lyst til å møte i sommer

Fjern søte lukter for å unngå veps og bier

Veps og bier er glade i parfyme og søte lukter, og tiltrekkes av sterke farger. Dersom du vil unngå å få nærkontakt med disse insektene kan det være lurt å bruke lyse klær, uparfymerte pleieprodukter til hår og kropp, og dekke til mat og sukkerholdig drikke når man spiser ute. Fargerike blomster med sterk duft bør plasseres andre steder enn ved oppholdssteder i hagen eller på balkongen. Det er også viktig å vaske bort iskrem og annen søt mat og drikke fra barnas munn og hender rett etter at de har spist.

Er man så uheldig å bli stukket av veps eller bie, bør brodden fjernes raskt uten å klemme på giftposen. Litt isbiter, kald vann eller husholdningseddik kan lindre svien. Noen kan reagere allergisk på et vepsestikk, man bør da raskt kontakte legevakt.

Mygg i solnedgang

Hvem har vel ikke opplevd at mang en sommerkveld har blitt ødelagt av nærgående mygg? Å bli stukket av mygg er ikke farlig når man oppholder seg i Norge, men stikket kan likevel gi svært plagsom kløe. Dette kan lindres ved å bruke kløestillende eller lokalbedøvende krem.

Mygg tiltrekkes av sterke dufter, unngå sterk parfyme eller after shave hvis du ikke vil bli myggens foretrukne offer på fisketuren eller når du griller en sen sommerkveld. Ved å dekke til huden unngår man at myggen kommer til for å stikke. Kle på deg for eksempel sokker, langbukser og langermede plagg som eventuelt sprayes med myggmiddel i tillegg (ytterst på ermer og bukseben). Hudområder som ikke dekkes med klær kan smøres med myggmidler, men barn under 3 år skal helst ikke ha insektsmidler påført direkte på huden. Myggnetting kan være nyttig for å hindre myggen i å komme inn gjennom vinduer og/eller inn i barnevognen.

Slik gjør du flåtten mindre farlig

Huden bør sjekkes for flått hver kveld når man er i områder med flått. Vær nøye med tynne hudområder som bak ørene, knehaser, i armhulen eller i skrittet. Hos barn er hode og hals mer utsatt. En dusj kan fjerne flått som ennå ikke har festet seg til huden. Husk også å sjekke klær for gjenværende flått. Risikoen for overføringen av sykdomsfremkallende bakterier er liten dersom flåtten fjernes innen 24 timer. Har man insektmiddel mot flått, sårsalve og en flåttpinsett er man godt rustet.

Det beste du kan gjøre for å forebygge flåttbitt er å bruke insektmiddel mot flått på klær og bare hudområder. Ved turer gjennom kratt og skogområder med høyt gress og strå er det lurt å bruke støvler med langbukser sprayet med insektmiddel. Du får også kjøpt flåttmidler til hund uten resept hos Apotek 1.

Det er ikke bare insekter som stikker..

Huggorm og fjesing er to andre giftige skapninger i den norske faunaen.

Huggormen kan bite når den føler seg truet, men en tredjedel av bittene er tørrbitt, det vil si at det ikke sprøytes gift inn i huden.Ved vandring i skog og mark kan det være lurt å ha på skikkelig skotøy og langbukse. Man skal aldri plukke opp en orm, men la den være i fred og gå utenom. Ved å trampe i bakken eller gå tungt i marka kan du unngå at ormen kommer i veien for deg.

Blir man bitt, er det viktig å holde seg i ro. Barn som er bitt bør om mulig bæres. Bittstedet skal holdes mest mulig i fred. Ikke klem, skjær eller sug i bittet da dette kan øke spredningen av giften i kroppen. Ring 113 dersom den som er bitt er i risikogruppen for alvorlig sykdom ved huggormbitt:

  • Alle barn
  • Eldre
  • Gravide
  • Personer med redusert allmenntilstand
  • Personer som bruker ACE-hemmere (en type blodtrykksmedisin)
  • Hvis symptomer utover lokal reaksjon ved bittstedet, eller hvis du er bitt i hode, hals, bryst, mage eller rygg.

Fjesing er en fisk med giftige pigger som gir sterke smerter om de går gjennom huden. Fisken ligger ofte begravd i sanden på grunt vann og er lett å tråkke på. Etter et stikk bør kroppsdelen senkes i så varmt vann som man kan tåle uten å brenne seg (40-45 grader). Behandlingen fortsettes til smertene gir seg,vanligvis vil smertene bli borte etter 30-45 minutter. Etter dette bør eventuelle piggrester fjernes og såret renses godt.

Kilder: Giftinformasjonen (tlf: 22591300, kan ringes hele døgnet), NAAF, produsentinformasjon

Oppdatert: Mai 2017