Har du husket legemiddelattest før utenlandsferien?

Sommeren er høysesong for reiser utenfor landegrensen. Men visste du at det for en del medisiner kreves dokumentasjon på bruken?

Fly med kartbakgrunn

– Mange nordmenn er uvitende om at de kan bli fratatt viktige medisiner på flyplassen, sier Eirik Berteig Rustan, fagredaktør i Apotek 1.

I dag bruker mange nordmenn det som betegnes som narkotikaklassifiserte legemidler, som for eksempel sovemedisin, sterke smertestillende eller beroligende midler. For å ta med seg disse legemidlene til utlandet, bør du ha med Schengen-attest for hvert enkelt legemiddel.

Risikerer å bli fratatt viktige medisiner på reise

- Mange er ikke klar over disse reglene og blir derfor overrasket når de blir fratatt medisinene. Resultatet er i verste fall at de ikke kan reise, siden dette kan være helt nødvendige legemidler, sier Rustan.

Inntil 30 dagers bruk av visse legemidler i Schengen

Landene som deltar i Schengen-samarbeidet har blitt enige om at for å kunne reise trygt med narkotikaklassifiserte legemidler, skal det utstedes en Schengen-attest for legemidler opp til 30 dagers bruk. Denne attesten utstedes ved samtlige apotek i Norge.

  • Attesten er gjeldende ved reiser til Belgia, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Hellas, Island, Italia, Latvia, Liechtenstein, Litauen, Luxembourg, Malta, Monaco, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Slovakia, Slovenia, Spania, Sveits, Sverige, Tsjekkia, Tyskland, Ungarn og Østerrike. Attest anbefales også ved mellomlanding i disse landene.
  • Den reisende kan få attest for legemidler inntil 30 dagers bruk
  • Det er ikke en absolutt plikt for de reisende å ha med attest, men det er en plikt for myndighetene å tilby en attest. En attest vil sikre at den reisende får med seg legemidlet inn i Schengen-landene, det er derfor sterkt anbefalt. Les mer hos Statens Legemiddelverk.

Reiser utenfor Schengen

Ved opphold i land utenfor Schengen, for eksempel USA, kan du trenge en attest fra fastlegen din som dokumenterer at legemidlene er til deg. Sjekk med landets ambassade eller legen din. Har reisen en varighet over 30 dager, må Statens legemiddelverk ofte kontaktes.

- Det er opp til hver enkelt reisende å ta ansvaret for medbrakte legemidler, og sørge for at de blir med videre på reisen. Ta derfor alltid med legeerklæring, kopi av resept eller originalemballasjen fra apoteket for å kunne dokumentere innholdet, avslutter Rustan.

Flere gode reiseråd fra Apotek 1:

  • Oppbevar alle nødvendige legemidler i håndbagasjen.
  • Behold legemidlene i originalemballasjen med apotekets etikett på.
  • Vær forberedt på å måtte godtgjøre for flytende legemidler. For eksempel ved å måtte smake på innholdet eller ta litt på huden. Også denne typen legemidler må vises uoppfordret.
  • Sikkerhetsbestemmelsene ved flyreiser omfatter ikke legemidler i tablettform.
  • Bruker du legemidler som skal oppbevares kjølig, ta kontakt med flyselskapet i forkant av reisen.

Oppdatert: Juni 2016