Er du klar for å reise i sommer?

Skal du utenlands i sommer og trenger vaksine før avreise? Dette kan være lurt å planlegge godt. Her er noen gode råd du bør ha i tankene i god tid før avreise.

Bilde av reisende

Tilgang til rent vann, god hygiene og vaksiner er de viktigste forutsetningene for å holde seg frisk under reiser og hindre at man blir smittet av alvorlige sykdommer. Dette gjelder spesielt når man er på reiser til fjernere strøk, men det mange ikke vet er at det kan være behov for reisevaksiner til land man tradisjonelt ikke tenker på som fjerne.

Interaktivt vaksinekart på apotek1.no

I vårt interaktive vaksinekart kan du raskt sjekke hvilke reisevaksiner som Folkehelseinstituttet anbefaler for ditt reisemål. Selv om du kanskje ikke skal så langt avgårde, kan det lønne seg å undersøke hva som gjelder for ditt reisemål. Du bør ta kontakt med legen din eller en reiseklinikk senest 1 måned før avreise dersom du trenger vaksiner. Hvilke vaksiner som anbefales vil avhenge av hvor du skal reise, hvor lenge siden du sist ble vaksinert og hvor primitivt det er der du skal oppholde deg.

Malaria, hepatitt og tuberkulose er alvorlige smittsomme sykdommer som man kan få ved opphold i utlandet hvis man ikke tar nødvendige forholdsregler. Ved reiser til fjerne strøk er reisevaksiner som oftest nødvendig, og i enkelte land trenger du også beskyttelse mot malaria.

Reiseapotek

Når du skal på tur bør du ha med et reiseapotek som inneholder nok utstyr og legemidler for å behandle små sår og vanlige plager slik at du slipper å oppsøke lege for mindre alvorlige ting. Det er også lurt å ha med produkter som du er kjent med, og som har bruksanvisning på norsk.

Apotek 1 kan hjelpe deg å sette sammen et reiseapotek som er tilpasset dit du skal og eventuelt de du skal reise sammen med. Du kan bruke vår huskeliste for inspirasjon og få hjelp av en av våre dyktige medarbeidere for valg av produkter.

Verdt å tenke gjennom:

 • Plasshensyn i kofferten?
 • Hvor gamle er de du skal reise sammen med?
 • Graviditet? Gravide kan ikke bruke alle legemidlene og kan få andre plager enn vanlig.
 • Hvordan skal du bo og hva skal du gjøre? Byferie kan kreve gnagsårplaster, mens safari i Afrika gir helt andre utfordringer

Start planleggingen tidlig!

 • Undersøk om du trenger vaksiner eller malariaprofylakse. Vaksiner bør tas minst 4 uker før innreise til landet, så vær ute i god tid med å kontakte lege eller vaksinasjonsklinikk.
 • Apotekene har som regel enkelte vaksiner på lager, men må av og til bestille inn. Beregn et par dager til dette, spesielt i forbindelse med helligdager eller helg.
 • Enkelte medisiner på resept krever en Schengen-attest ved reiser til utlandet. Sjekk med ditt nærmeste Apotek 1 hva som gjelder for deg. Kunder i Apotek 1 Kundeklubb får utstedt Schengen-attest gratis.
 • Ha alltid med dokumentasjon på reiseforsikring eller Europeisk Helsetrygdkort fra Helfo.
 • Bruker du legemidler som skal oppbevares kjølig under reisen (for eksempel insulin, og mange typer injeksjonsmedisin) bør du kontakte flyselskapet på forhånd og si ifra.

Se vår temaside om reise for flere gode råd

På våre reisesider finner du råd om alt fra solkrem til forebygging av turistdiaré. Vi hjelper deg også med å sette sammen et reiseapotek som passer både reisemål og reisefølget.
Noe av det du kan finne på våre temasider om reise:

 • Tips til forberedelser i forhold til ulike reisemål
 • Huskeliste for hva som bør være med i reiseapoteket
 • Råd om reisevaksiner og søk i interaktivt kart

Oppdatert: Mai 2017