Slik lykkes du med selvbruning

Hvis du ønsker deg en lekker og brun hud tidlig på sommeren er selvbruning tingen. Her er 4 gode tips for deg som ønsker best mulig resultat.

Illustrasjonsbilde: Dame i sollys med hatt

1. Husk eksfoliering

For at selvbruningen skal fungere best mulig og gi et jevnt resultat, er det viktig å eksfoliere huden først. Sminkerester, smuss og døde hudceller må derfor bort først. Bruk en peelingkrem eller skrubbevott, og skrubb forsiktig.

2. Hold huden fuktig og myk

Tørre hudpartier kan ha en tendens til å bli mørkere enn en velfuktet hud, noe som kan føre til at du får et ujevnt resultat. Smør derfor kropp og ansikt jevnlig med bodylotion og ansiktskrem for å opprettholde en myk og velfuktet hud. Typiske hudpartier som kan være tørre er knær, albuer, føtter og på anklene, så vær ekstra nøye her. Et godt tips er å smøre med en god lotion rett etter dusjing når huden fremdeles er litt fuktig.

Ved samtidig bruk med selvbruning er det viktig at du lar fuktighetskremen trekke godt inn før du påfører selvbruningskremen.

3. Velg selvbruningsproduktet som passer deg best

Det fins mange forskjellige selvbruningsprodukter, og hvordan de skal brukes varierer fra merke til merke. Det er derfor viktig at du velger det produktet som passer deg best. Les bruksanvisningen nøye før bruk!

Noen produkter skal påføres huden og ligge på i alt fra 1 til 8 timer før du så skyller av med vann (ikke såpe). Eksempler på produkter av denne typen er St. Moriz Advanced Pro 5i1, St. Moriz hurtigvirkende selvbruningsspray og St. Tropez Express selvbruningsmousse. Disse gir en jevn og gradvis farge over tid, jo lengre du har kremen på, jo brunere blir du. Dette er en fordel for deg som ønsker mer kontroll over hvor brun du skal bli, men merk at disse også krever at du har god tid.

Andre produkter trenger ikke skylles av etter påføring, og passer ofte bedre hvis man har dårlig med tid. Cosmica Sun Kissed bodylotion kan brukes istedetfor en vanlig bodylotion, og vil gi brunfarge gradvis over tid. Hvis du har dårlig tid og trenger farge raskt kan du bruke Jet Set Sun selvbruningsspray. Påfør huden, og vent med å ta på klærne til produktet har trukket godt inn i huden (5-20 minutter, avhengig av merke). Det er også viktig at du ikke dusjer eller bader i en tid etter påføring.

Husk at det fins egne selvbruningsprodukter til bruk i ansiktet. Cosmica Sun Kissed ansiktskrem og St. Tropez selvbruningslotion ansikt har en lett konsistens som trekker raskt inn, og tetter ikke til porene.

4. Påfør selvbruningskremen jevnt

Smør jevnt ut, og unngå å få kremen i øynene. Rundt øyebryn og hårfeste er det viktig å være nøye for å unngå at krem setter seg i håret, blir ujevnt fordelt og skaper en flekkvis mørkere farge. På tørre hudpartier kan det være greit å påføre i et tynnere lag. På ryggen kan det være vrient å komme til selv, så litt hjelp fra kjæresten eller en venninne er ikke så dumt.

Ikke glem å vaske hendene grundig etter påføring! For å slippe å få misfarging på hendene kan det være fint å bruke en praktisk påføringsvott. Den kan brukes flere ganger, og hjelper deg også med å få et jevnt og fint resultat.

Husk at selvbruning ikke erstatter solkrem

Brunfargen fra selvbruningskremer ser bra ut, men herder ikke huden slik at den tåler solen bedre. Pass derfor på at du smører deg godt med en god solkrem tilpasset din hudtype når du er ute i solen.

Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI), klikk.no, leverandørinformasjon

Publisert: Mai 2017