Sjekk føflekkene dine

Føflekker som endrer seg eller skiller seg ut bør tas på alvor. Se hvilke føflekker du bør sjekke, og bli med på den nasjonale Hudsjekkdagen 11. mai.

Illustrasjon: Euromelanomadagen

Det er velkjent at tidlig diagnose av hudkreft redder liv – derfor er det viktig å sjekke huden jevnlig. Hudkreft kan forebygges gjennom god solbeskyttelse, egen hudsjekk og ved å oppsøke spesialister i tide.

Onsdag 11. mai arrangeres den nasjonale Hudsjekkdagen i regi av EuroMelanoma, en hudkreftaksjon som er et felles initiativ av hudleger over hele Europa. I Norge utføres aksjonen i samarbeid med blant annet Kreftforeningen. Man melder seg opp til en time (se informasjon om påmeldning) på forhånd, deretter møter man opp til avtalt time den 11. mai. Hudlegen vil da sjekke føflekkene dine og vurdere videre behandling hvis det er aktuelt. Du slipper å gå til fastlege for henvisning først, noe som sparer tid.

Bør jeg få sjekket føflekkene mine?

Hvis én eller flere av føflekkene dine vokser eller endrer form, endrer farge, klør, blør og/eller danner sår som ikke vil gro bør du oppsøke lege for en kontroll.

Det er også viktig at du er ekstra oppmerksom hvis du har en hudtype som er ekstra utsatt for påkjenning fra sol. Her er noen faktorer som kan gi deg en indikasjon på om du er ekstra utsatt eller ikke:

  • Du har lys hud som lett blir solbrent
  • Du har vært solbrent gjentatte ganger
  • Du bruker, eller har brukt tidligere, solarium
  • Du har mange føflekker (over 50 flekker)
  • Du tilbringer mye tid i sterk sol
  • Noen i familien din har hatt føflekkreft

Hvordan får jeg meldt meg opp til en time?

Påmeldingen starter 18. april og varer til 5. mai. De aller fleste ledige timer er nå fulltegnet, men noen ekstra timer kan bli tilgjengelig. Se Kreftforeningens infoside for mer informasjon.

Hvor: Kreftforeningen (Kreftlinjen) – tlf. 800 57 338 eller via kreftforeningen.no/hudsjekk

Åpningstider Kreftlinjen: Mandag - Torsdag: 9:00-20:00. Fredag: 9.00-15.00. Lørdag: Stengt. Søndag: Stengt.

Obs! For hudlegetimen den 11. mai belastes egenandel for konsultasjonen.

For ytterligere informasjon, se infosiden til Euromelanoma eller Kreftforeningen.

Kilder: Euromelanoma, Kreftforeningen

Oppdatert: April 2016