3 gode råd for sandalklare føtter

Nå er det ikke mange månedene til sandalsesongen, men er undersåttene forberedt på å se dagens lys? Her er 3 trinn til sommerfine føtter.

To ben på stol

I forhold til den jobben de gjør for oss hver dag, får nok føttene våre litt for lite oppmerksomhet. Dette gjelder spesielt i vinter- og vårsesongen, hvor føttene som regel gjemmes bort i sokker og klamme sko. Her får du oppskriften for å få fine føtter igjen:

1. Få bukt med problemområdene

Huden på føttene utsettes for store påkjenninger hver dag, med trykkbelastning, fukt og friksjon. Dette kan gi plager som ikke så lett går bort av seg selv. Siden huden på føttene er såpass tykk i forhold til resten av kroppen, bruker den lang tid på å fornye seg. Start derfor oppussingen i tide, dersom du har en av følgende plager:

Liktorn: Dersom foten utsettes for langvarig trykk, for eksempel på grunn av dårlig tilpasset fottøy, kan en liktorn oppstå. En liktorn er fortykket hud som stikker som en kjegle (torn) inn i en av tærne eller under foten. Har du først fått en liktorn, kan du bruke plaster, liktornpenn eller en fil for å løse opp den harde huden før den fjernes.

Fotvorter: Mange forveksler liktorn og fotvorter. Vorter er godartede utvekster som skyldes virus. Gjør du ikke noe med dem, så kan det ta flere år før de forsvinner. Du kan pensle de med liniment som løser opp huden, eller fryse de bort. Behandlingen kan ta litt tid, så det er lurt å gjøre dette i god tid før du skal vifte med tærne.

Sopp: Visste du at den vanligste hudsykdommen er fotsopp? Du kan lett smittes i badeanlegg og garderober og soppen elsker varme og klamme føtter. Har du gråhvit, flassende og oppbløtt hud mellom de to minste tærne, og kanskje litt kløe? Da er det mest sannsynlig soppen som har fått tak. Dersom fotsopp ikke blir behandlet, kan den spre seg til andre mellomrom og eventuelt til hele foten. Man kan også få sopp under neglene. Da blir neglen misfarget, nærmest gul og litt tykkere. Neglesopp kan være vanskelig å få bort, og behandlingen tar som regel flere måneder.

2. Fjern tørr og hard hud

Så er du kvitt alle ubudne gjester, men likevel er vi ikke helt i mål. De fleste har i større eller mindre grad hard hud under føttene. Den harde huden er tørr og ser kanskje ikke så bra ut, men det kan i tillegg lett oppstå sprekker og sår. Hard hud gjør også at man lettere får gnagsår på føttene. Det er flere enkle måter å bli kvitt den harde huden på:

Start med et fotbad som hjelper til med å fjerne døde hudceller og mykgjør tørr hud. Det finnes fotbad som er tilpasset ulike behov slik som for eksempel slitne ben, tørre føtter eller sprukne hæler. Tørk deretter føttene godt, spesielt mellom tærne.

Hard hud fjernes effektivt med en god fotfil. Har du prøvd en av våre elektriske fotfiler? Det finnes også spesialhøvler og fotkrem som kan benyttes på mer gjenstridige hudfortykninger. Vil du ha en enkel løsning, får du også kjøpt eksfolierende sokker som gir fine og myke føtter - helt uten å smøre eller file.  

Etter et fotbad er neglene er myke og lettere å klippe i riktig fasong. Klipp neglen rett over og sjekk alle hjørner slik at de ikke vil stikke eller lage ubehag. Rund gjerne kanten lett med en god neglefil, men klipp aldri ned på hjørnene, dette kan føre til vonde inngrodde negler. Har du fortykkede og misfargede negler kan du også file lett oppå neglen.

3. Fukt og pynt!

For myke og smidige føtter er det gunstig å smøre jevnlig med en egnet fotkrem. Konsentrer deg om områder som ofte blir tørre, og masser kremen godt inn i huden. Har du ekstra tørr hud, kan du ta et ekstra godt lag på kvelden, og ta på et par rene bomullssokker over.

Når føttene ser ut som de skal skader det ikke å få på et par strøk med en fresh neglelakk. Da er føttene dine klare for å møte sommeren!

Bevar følelsen av velstelte føtter

Etter en runde med full pedikyr, er jobben lettere når du skal vedlikeholde. Vask bena hver dag og påfør en lett fuktighetskrem. Hvis du i tillegg tar et fotbad en gang i uken og fjerne hard hud 1-2 ganger i måneden, er du alltid sandalklar sommeren gjennom!

Oppdatert: Mai 2017