Slik får du god munnhygiene

God munnhygiene er viktig. Her får du noen enkle råd som gir gode forutsetninger for friske og sunne tenner livet igjennom.

Slik får du god munnhygiene

Start med rensen

Matrester og plakk blir fort sittende mellom tennene, og øker faren for hull i tennene og irritert tannkjøtt. Tannpirkere etter måltid er også gunstig å bruke. Tannbørsten kommer kun til på tre flater, det er derfor viktig å huske på å rense mellom tennene og dette vil gi best effekt før tannpuss.

Daglig puss med fluortannkrem

Tannpuss med fluortannkrem morgen og kveld er avgjørende for å fjerne plakk og forebygge hull i tennene. Bruk en god tannbørste (bør byttes minst fire ganger i året, eller når busten spriker) og en mild fluortannkrem uten såpestoffer (SLS), og ta deg god tid. Ikke puss for hardt, og husk på tennene som sitter bakerst. Bruk den tiden du trenger - en god tannpuss bør vare i minst 2 minutter.

Skyll til slutt

Fluorskyll, eller fluortabletter for barna, kan være aktuelt å bruke etter tannpussen hvis man har høy risiko for å få hull i tennene. Snakk med tannlegen din om du har behov for ekstra fluor. For best effekt bør du la være å drikke eller spise den første halvtimen etter at du har brukt fluorskyllen.

Kutt ned på sukkeret

Sukkerholdig mat og drikke, spesielt snacks mellom måltidene og før sengetid, fører til at du får økt bakterievekst og dermed økt fare for skader og hull i tennene. Bytt derfor ut brus og sukkerholdig saft med vann, og spis faste og sunne måltider. Da har tennene dine det godt!

Gå regelmessig til tannlegen

Hvis du lar det gå for lenge mellom tannlegebesøkene er det fort gjort at mindre skader utvikler seg til noe mer. Snakk med tannlegen din om hvor ofte du bør få sjekket tennene dine. Noen kan trenge å få sjekket tennene så ofte som hver 3. måned, mens andre klarer seg med en sjekk hvert, eller annethvert, år.

Spør oss om råd

Det fins mange produkter til munn- og tannstell der ute, og det kan være vanskelig å vite hva man trenger. Våre apotek har et stort utvalg av produkter både for store og små. Kom innom, så hjelper vi deg.

Kilder: Helsenorge, National Health Service (NHS), Norsk Tannpleierforening (NTPF), produsentinformasjon

Publisert: Februar 2017