Slik redder du solskadet hår

Visste du at sol, sjø og basseng er noen av hårets verste fiender med tanke på farge og glans? Her serverer vi noen enkle grep for å få et sunt og vakkert hår etter sommeren.

Skjellaget er det ytterste laget på håret og består av gjennomsiktige keratinflak. Dette laget svekkes ved påvirkning fra blant annet UV-stråler, salt, kjemikalier og varmebehandling. Når skjellaget blir skadet, vil det sprekke opp slik at håret ser matt og livløst ut. Man kan beskytte håret ved å dekke det til med en caps eller skjerf. Har du ikke tenkt på dette i sommer, er det likevel hjelp å få!

Dersom hårstråene er veldig flisete, er det lurt å stusse vekk noen centimeter av tuppene med en god klipp hos frisøren. Resten av manken kan du redde med noen enkle grep.

En kur for alt

En god hårkur gir fuktighet, pleie og næring i dybden og bidrar til et sunt og vakkert hår. Kuren påføres i vått hår, etter sjamponering. Klem ut overflødig vann og fordel en rikelig mengde i håret noen cm fra hodebunnen og ut, med fokus på endene. La kuren virke i et par minutter før den skylles godt ut. For ekstra god effekt, la kuren virke i håret i 15-20 minutter.

Kuring av håret 1-2 ganger i uken gir et sterkt, mykt hår med vesentlig forbedret hårkvalitet. Spesielt de med lengre hår enn 10 cm bør kure håret regelmessig.

Bruk balsam hver gang du vasker håret

Balsam med lav pH gjør at skjellaget lukker seg og håret ser friskere ut. Et lukket skjellag gjør at lyset reflekteres i håret slik at det blir glansfullt. Fokuser på å fordele balsamen noen cm fra hodebunnen og ut i hårtuppene. Unngå å massere den inn i hodebunnen, det kan gjøre håret fett. Skyll godt, balsamrester gjør at håret blir tungt og lite samarbeidsvillig.

Du bør alltid avslutte hårvasken med balsam, også når du har tatt en hårkur.

Kommer skjønnheten innenfra?

Flere B-vitaminer er viktige for oppbyggingen av hår, hud og negler. Hårrøttene spiller en viktig rolle for hårets vekst, da det er her hårcellene dannes og håret får sin farge og friskhet. En optimal tilførsel av næringsstoffer som for eksempel biotin vil derfor over tid bidra til å bevare den normale hårveksten. 

Kilder: Leverandørinformasjon (John Frieda, Björn Axen, Nycomed).

Oppdatert: August 2015