7 sjekkpunkter når du sjekker for brystkreft

Brystkreft er den vanligste formen for kreft blant kvinner i Norge, og opptrer hos kvinner i alle aldere. Her er 7 sjekkpunkter du bør ha med når du undersøker deg selv - samt en guide for hvordan du sjekker.

Utsiktene for å bli frisk for brystkreft er i dag regnet som gode hvis man oppdager det tidlig. Det er derfor svært viktig at man vet hva man skal kjenne/se etter, og at man har en fast rutine for å undersøke seg selv.

Disse 7 punktene bør du se og kjenne etter

De fleste har hørt at brystkreft kan kjennes som en øm kul eller hevelse i brystet. Det er riktig, men noe mange ikke vet er at brystkreft også kan gi andre symptomer, blant annet:

  1. Brystet kan endre form og tyngde
  2. Brystvorten kan forandre seg (peke annerledes eller trekke seg innover)
  3. Utslett/ rødhet på hud eller på brystvortene
  4. Det kan føles som et område i huden går innover (søkk i huden)
  5. Unormal væske fra brystvortene (kan være blodig)
  6. Fortykket hud
  7. Smerter i brystene (mest vanlig etter overgangsalder)

Det viktigste er derfor at man blir godt kjent med eget bryst. På den måten kan man merke eller se når det har skjedd en forandring.

Slik sjekker du deg for brystkreft

1. Se etter forandringer (utseende, hudforandringer, form, tyngde)

Stå foran et speil. Se på hvordan brystene dine henger når du har armene 1) hengende ned langs siden 2) løftet opp bak hodet, og 3) støttet på hoftene samtidig som du strammer brystmusklene.

2. Kjenn på brystene

Legg deg på ryggen på gulvet, med en liten pute under venstre skulder. Alternativt kan du også gjøre undersøkelsen stående, f.eks. i dusjen.

Legg venstre arm bak hodet og begynn å kjenne på brystet med lette trykk. Begynn med brystvorten, og gå utover på brystet i sirkler til du har undersøkt hele brystet, armhulen og oversiden av kragebeinet. Helt til slutt kan du klemme på området rundt brystvorten for å se om det kommer noe væske ut av den. Når du er ferdig bør du gjøre det samme med høyre bryst. Hvis du er usikker på hvordan du bør gjøre det kan du se demonstrasjonsvideo fra Norsk Helseinformatikk.

Det kan være vanskelig å kjenne etter forandringer. I slike tilfeller kan hjelpemidler som a1 brystundersøkelsespad være til god hjelp. Den bedrer følsomheten mellom bryst og fingre, og gjør det lettere å kjenne kuler og ujevnheter. Brystpaden bør brukes i tillegg til regelmessige legeundersøkelser.

Hva gjør jeg hvis jeg kjenner noe unormalt?

Hvis du har mistanke om brystkreft er det viktig at du tar kontakt med legen din. Legen vil foreta en mer inngående undersøkelse, og ved mistanke henvise videre til mammografi eller MR slik at man kan få stilt en sikker diagnose. Avhengig av resultatet vil legen så vurdere videre behandling. Du kan lese mer om behandling her eller hos Kreftforeningen.

Kilder: Kreftforeningen, Norsk Helseinformatikk (NHI)

Publisert: Mars 2017