Slutte å røyke? Slik dobler du sjansen for å lykkes!

Har du som mange andre tenkt på å kutte røyken for godt, eller redusere forbruket ditt? Det finnes ingen bedre dag å starte enn i dag! Vi gir deg noen ekstra gode grunner for å komme i gang med røykeslutt - og nyttige råd som øker sjansen for å lykkes.

Illustrasjonsbilde: Slutte å røyke

For å kutte ut røyken for godt må du overvinne to ting - kroppens fysiske avhengighet av nikotin og den psykiske avhengigheten knyttet til røykeritualet. Det kan være tøft å gjennomføre røykeslutt på viljestyrken alene; mange kan ha nytte av hjelpemidler som øker sjansen for å lykkes.

Røykeslutt er gunstig uansett alder – men jo tidligere du slutter, jo større blir helsegevinstene! Ved å slutte å røyke kan du oppnå flere gode leveår med mindre sykdom og forbedret livskvalitet. Se bare her:

  • Etter 48 timer er smaks- og luktesansen bedre.
  • Etter 72 timer blir det lettere å puste - nyt forskjellen, gå deg en lang tur!
  • Etter 9 måneder er blodsirkulasjonen bedre og lungekapasiteten din kan ha økt med så mye som 30 %!
  • Etter 1 år er risikoen for å dø av hjerteinfarkt halvert.
  • Etter 10 år er risikoen for å dø av lungekreft også halvert sammenlignet med risikoen ved fortsatt røyking.

Dette er bare noen få av de mange gevinstene du får når du slutter å røyke.

Nikotinlegemidler hjelper deg med å lykkes!

- Studier viser at du faktisk har dobbelt så stor sjanse for å lykkes hvis man bruker legemidler som inneholder nikotin for å lindre nikotinabstinensene. Dette gjør at du kan konsentrere deg om å bryte innlærte vaner forbundet med det å røyke. Vi i Apotek 1 hjelper deg gjerne med å finne riktig type og styrke på nikotinlegemiddel, sier farmasøyt Åse Kielland i Apotek 1.

Nikotininnholdet i nikotinlegemidler er lavere enn i sigaretter, men det er høyt nok til å lindre abstinenssymptomene. Nikotinerstatning bør brukes i en begrenset periode; etter ca. tre måneder begynner du en langsom nedtrapping av legemidlene, slik at kroppen venner seg til stadig lavere doser nikotin. Nedtrappingen tar normalt 4 - 8 uker. Nikotinlegemidler finnes også i ulike former; munnspray, tyggegummi, plaster, inhalator og sugetabletter.

Les mer om å finne riktig type og styrke på nikotinerstatningspreparat (NEP).

Hvor motivert er du?

- La familie, kolleger og venner få vite at du er i gang med røykeslutt. Fokuser på det som motiverer deg for å slutte når røyksuget melder seg. Forsøk å unngå situasjoner og ting du forbinder med røyk, råder Kielland. 

Sist oppdatert: Desember 2014