5 spørsmål om solkrem du bør vite svaret på

Du vet sikkert hvor viktig det er å beskytte huden godt i solen. Men vet du hva som må til for å være trygg? Kan du svare på disse spørsmålene, er du godt rustet for å ta de gode og riktige solvalgene!

Dame smører solkrem på ryggen

1. Hvilken solfaktor passer meg?

Hvilken solfaktor du velger avhenger av fototype, altså hvor lys huden din er og hvor godt den tåler sol, samt hvor du skal oppholde deg. Det er derfor viktig at du finner ut hvilken fototype huden din har. Husk at høy solfaktor er viktig hvis du skal oppholde deg mye ute, og spesielt hvis du skal til varmere strøk. Kreftforeningen anbefaler minimum solfaktor 15, og minimum solfaktor 30 i solrike land.

2. Hva bør solkremen min inneholde?

For å få den beskyttelsen du trenger er du avhengig av at solkremen gjør den jobben den skal. For å sikre det er det viktig å sjekke at solkremen beskytter både mot UVA- og UVB-stråler. Se etter merking på fronten av solkremen. Ser du en sirkel med UVA, kan du være trygg på at UVA-beskyttelsen er god nok.

Solkremen skal også ha et fotostabilt filter. Det betyr at solfilteret ikke brytes ned av solen. Skal du bade, eller oppholde deg et sted som er varmt, er det viktig å velge en solkrem som tåler vann og svette.

3. Hvilken solkrem trenger ansiktet mitt?

Huden på kroppen og huden i ansiktet kan ha ulike behov. Huden i ansiktet er den delen av kroppen som er mest utsatt for sol gjennom livet. Mange har også andre behov med tanke på kosmetiske egenskaper til det de smører i ansiktet. Har du for eksempel en fet hudtype vil ofte solkremer beregnet til bruk på kroppen oppleves fete, og bidra til fetere hud, og i verste fall urenheter. En solkrem tilpasset en fet hud i ansiktet vil derimot oppleves behagelig og gi riktig pleie til huden. Velg derfor en solkrem tilpasset ansiktshuden, og den hudtypen du har. Har du andre utfordringer med huden i ansiktet, som akne, hvor solkremer med lette konsistenser er anbefalt eller rosacea, hvor solkremen bør være tilpasset solsensitiv hud og med høy faktor, vil dette også påvirke hvilken solkrem du bør velge.

4. Hvor mye solkrem bør jeg bruke?

De aller fleste bruker for lite produkt når de smører seg. Konsekvensen av det er at solfaktoren ikke blir så høy som det solkremen er merket med. Bruk derfor litt mer produkt enn du tror er nok. En huskeregel er at en hel kropp trenger en håndfull krem, mens et ansikt trenger en teskje.

5. Hvor ofte skal jeg smøre?

Smøring med solkrem skal skje hver minst hver 2.-3. time. Er du imidlertid mye i vannet, svetter mye, eller tørker deg med håndkle, bør du smøre deg oftere.

Hjelp til å finne riktig solkrem

For å finne solkremen som vil passe for deg og ditt bruk kan du prøve vår produktvelger for solpleie til kropp, solpleie til ansikt og solbeskyttelse til barn. Kryss av for de egenskapene du er ute etter, så finner du produktene med akkurat de egenskapene som er viktige for deg. Nyt vårsolen!

Publisert: Mars 2017