Beskytt barnas hud i vårsola

Nå titter vårsola frem, og varmer godt over store deler av landet. Her får du noen gode råd fra en av våre farmasøyter om solbeskyttelse til barnehagebarn.

Beskytt barnas hud i vårsola

Kjersti Daling, farmasøyt ved Apotek 1 Bryn i Oslo, møter ofte foreldre som er usikre på hvilken solkrem som er best for barna og når de bør begynne å bruke solkremen på våren. Ikke minst lurer mange på hvorfor det er så viktig at små barn blir beskyttet mot sola. Hun har svaret klart:

– Små barn blir lettere solbrent enn voksne. De har tynnere hud med mindre pigment, noe som gjør at huden deres er mindre motstandsdyktige mot solforbrenning. Det er derfor vi er så opptatt av dette med solbeskyttelse til små barn. For ikke å snakke om det faktum at barn som blir solbrent har økt risiko for å utvikle hudkreft i voksen alder.

Men når skal man begynne å smøre?

Kjersti mener at de fleste skjønner når det er på tide å fiske fram solkremen, men at det også fins et godt, vitenskapelig basert råd:

– Fint vær sier jo mye, men hvis du vil være på den sikre siden kan du se på UV-varslingen der du bor. Hvis varselet viser 3 eller høyere er det på tide å tenke solbeskyttelse. Mobilappen til Apotek 1 har UV-varsel som er praktisk og lett å bruke hvis man er på farten.

Hvilken solkrem bør man velge?

Det finnes svært mange ulike solkremer å velge mellom. Kjersti mener det første man bør se på er solfaktoren:

– Vi i Apotek 1 anbefaler solkrem med UVB faktor 15 eller høyere, basert på råd fra Kreftforeningen. Hvis barnets hudtype er ekstra utsatt for å bli solbrent, eller solen er spesielt sterk, anbefaler vi enda høyere, enten 30 eller 50.

Det neste blir å se på egenskapene til solkremen. Når det gjelder barn er det vanligst å velge en solkrem som enten inneholder et partikkelfilter, som legger seg som en beskyttende hinne utenpå huden, eller en som inneholder et kombinasjonsfilter. Farmasøyten mener det ofte kan være litt det samme hvilken man velger, men det er noen ting som skiller disse to filtrene:

– Solkremer med partikkelfiltre kan være gunstige for barn som har allergi, men kan lett miste effekt hvis den beskyttende hinnen blir skrapt bort ved lek eller tørk. Solkremer med kombinasjonsfiltre holder seg gjerne bedre i slike situasjoner og er som regel også lettere å smøre ut. Litt større barn, for eksempel fra 6 års alder, som ikke er spesielt utsatt for allergier kan gjerne bruke solkremer med kjemiske filtre uten problemer.

Kjersti minner også om at barna bør bruke solhatt/caps samt solbriller for å beskytte hud og øyne i tillegg til solkrem.

Husk å gjenta smøringen

De fleste barnehager ønsker gjerne at barna skal komme ”ferdig smurt” med solkrem om morgenen. Farmasøyten oppfordrer til å ta på nok solkrem, siden et tynt lag gir lavere solbeskyttelse.

– Det er likevel viktig å tenke på at solbeskyttelsen avtar etter noen timer, og barna bør smøres på ny. Da er det lurt å ha en egen solkrem stående på barnets plass i barnehagen.

– Solkrem er ferskvare

Mange lurer på om det er greit å bruke opp solkremrester fra fjoråret. Kjersti råder sterkt om at man er forsiktig med å bruke gammel solkrem, spesielt til små barn:

– Solkrem er ferskvare! Det vil si at når du først har åpnet den bør den brukes i løpet av den sesongen. Uåpnede solkremer holder seg bra hvis man oppbevarer dem riktig, men gammel solkrem gir ofte variabel til dårlig solbeskyttelse. Da er det best å kjøpe en ny!

Mer informasjon om hvordan en solkrem virker, hva du som kunde bør kreve av en solkrem og riktig bruk, finner du i artikkelen vår Solbeskyttelse til barn. I vår oversikt over solkremer til barn kan du se de ulike solkremene som Apotek 1 fører, med informasjon om hva slags filter de inneholder og om de er tilsatt parfyme eller ikke.

Oppdatert: Februar 2017