Beskytt barnas hud i vårsola

Nå titter vårsola frem, og varmer godt over store deler av landet. Her får du noen gode råd fra en av våre farmasøyter om solbeskyttelse til barnehagebarn.

Små barn har tynn hud med lite utviklet pigment, noe som gjør dem mindre motstandsdyktige mot solforbrenning. Barnehagebarn er ofte ute flere timer i strekk hver dag når det blir vår. De er derfor ekstra utsatt for solens første stråler. Barn som blir solbrent har økt risiko for å utvikle hudkreft i voksen alder.

Farmasøyt Sigrid Bjelland Mathisen som jobber ved Apotek 1 Kvadrat i Sandnes, møter ofte foreldre som er usikre på hvilken solkrem som er best for barna, og når de skal begynne å bruke den på våren.

- Det er fint å lære barna at det er dager det er ekstra viktig å beskytte seg mot å bli solbrent, og dager da det ikke er like nødvendig, sier Sigrid. Ved å sjekke Apotek 1 sin app med UV-indeks for der man er, kan man få en pekepinn på hvor sterk strålingen er, og når det er ekstra behov for å beskytte barna i solen. Blir det varslet 3 eller høyere er det viktig å tenke på solbeskyttelse. Du finner også UV-varsel på våre nettsider.

Hvilken solkrem skal vi velge?

Det finnes svært mange ulike solkremer å velge mellom. - Vi i Apotek 1 anbefaler solkrem med UVB faktor 15 eller høyere, basert på råd fra Kreftforeningen, sier Bjelland Mathisen. Hun oppfordrer også foreldre til å ta hensyn til barnets hudtype og hvor sterk solen er.

Når man skal se på egenskapene til solkremene, så finnes det ulike filter. Partikkelfilter legger seg som en beskyttende hinne på huden. Ødelegges denne hinnen av for eksempel lek eller tørking, svekkes solbeskyttelsen, advarer hun. I kombinasjonsfiltre trekker den kjemiske delen inn i overhuden slik at solbeskyttelsen er mindre sårbar hvis den fysiske hinnen skrapes vekk under lek. Kombinasjonsfiltre er også lettere å smøre ut enn solkrem med kun partikkelfilter. Solkrem med rene partikkelfiltre eller kombinasjonsfiltre kan være et godt valg til små barn og barn med tendens til allergi. Til litt større barn, og barn som ikke er spesielt utsatt for allergier, kan kjemiske filtre være et godt alternativ som er enkle å smøre ut.

Hun minner også om at barna bør bruke solhatt/caps samt solbriller for å beskytte hud og øyne i tillegg til solkrem.

Husk å gjenta smøringen

De fleste barnehager ønsker gjerne at barna skal komme ”ferdig smurt” med solkrem om morgenen. Farmasøyten oppfordrer til å ta på nok solkrem, et for tynt lag gir lavere solbeskyttelse.

Det er likevel viktig å tenke på at solbeskyttelsen avtar etter noen timer, og barna bør smøres på ny, sier Sigrid. Da er det lurt å ha en egen solkrem stående på barnets plass i barnehagen. Farmasøyten tipser da om å velge en krem med gode smøreegenskaper som er grei for de ansatte å påføre. 

Solkrem er ferskvare

Mange lurer på om det er greit å bruke opp solkremrester fra fjoråret. - Som en hovedregel anbefaler vi alltid at man passer på at solkremen ikke er for gammel, sier Sigrid. Tuben er merket med holdbarhetsdato eller holdbarhetstid etter åpning. Sørg også for at solkremen ikke oppbevares for varmt, dette kan redusere kvaliteten og kremens egenskaper.

- Har du en solkrem som ble tatt i bruk helt på slutten av sesongen i fjor, og som ikke har vært oppbevart for varmt, kan denne fint brukes sier hun. Men er du usikker på hvor lenge kremen har vært åpen, eller hvordan den har vært oppbevart i løpet av vinteren, oppfordrer hun til å skaffe en ny solkrem.

Mer informasjon om hvordan en solkrem virker, hva du som kunde bør kreve av en solkrem og riktig bruk, finner du i artikkelen vår Solbeskyttelse til barn. I vår oversikt over solkremer til barn kan du se de ulike solkremene som Apotek 1 fører, med informasjon om hva slags filter de inneholder og om de er tilsatt parfyme eller ikke.

Oppdatert: April 2015