Solbeskyttelse forebygger pigmentflekker

Kvinner som er gravide, bruker p-piller eller legemidler med østrogen bør være ekstra nøye med høy solbeskyttelse når de er i solen. Her kan du lese hvorfor.

Dame med fregner og pigmentflekker

Det er en velkjent bivirkning at kraftig sol og legemidler med østrogener kan føre til pigmentflekker i ansiktet. De ses vanligvis som brune flekker i pannen, ved tinningen og over kinnene. 

– Selv om det står i pakningsvedlegget til legemidlene, registrerer vi at mange kvinner ikke er oppmerksomme på denne problemstillingen. Det er også vanlig at gravide kvinner utvikler slike pigmentflekker, ofte kalt "svangerskapsmaske", sier fagredaktør Eirik Berteig Rustan i Apotek 1

Vanlig feil å bruke for tynt lag solkrem

Rustan anbefaler solkrem med høy faktor og en solhatt som gir skygge til ansiktet for å forebygge pigmentflekker i ansiktet.

– Det er viktig å bruke nok solkrem. Den vanligste feilen som gjøres er at man smører for tynt slik at faktoren blir for lav. Generelt sett anbefaler vi solkremer med solfaktor 15 eller mer, men hvis man ha tidligere fått pigmentflekker kan det nok være lurt å velge en enda høyere faktor i ansiktet. I tillegg bør man unngå direkte sollys på ansiktet, også når man ikke aktivt soler seg.

Eirik tipser også om at det kan være lurt å bruke solbriller samt ta pauser fra solen, spesielt mellom klokken 12 og 15 når solen er på det sterkeste.

Ikke bare østrogen

Det er ikke bare legemidler med østrogen som kan gi uønskede hudreaksjoner med sterk sol. Flere andre legemidler gir økt følsomhet for sollys slik at man blir lettere solbrent eller får soleksem uten tilstrekkelig solbeskyttelse.

– Dette gjelder for eksempel enkelte antibiotikatyper, vanndrivende og noen legemidler som brukes ved diabetes. Hvis man er usikker på om legemidlene man bruker gir økt følsomhet for sollys bør man ta kontakt med sitt lokale Apotek 1, så hjelper vi deg, avslutter Eirik.

Les mer:

Oppdatert: Februar 2017