Stell av "understellet"

Usikker hvor ofte ”understellet” ditt bør rengjøres? Eller hvilke pleieprodukter du skal bruke? Les mer om hva du bør være obs på når du skal pleie intimområdet.

Illustrasjon: Truse med blomster

Vi vasker gulv, vinduer, biler og sølvbestikk med den største omhu, og vi er alle opptatt av å gjøre det riktig slik at det vi vasker blir rent og fint, at det ikke blir utslitt og at det kan brukes med glede i lang tid fremover. Dessverre er det mange som ikke tenker like langt når det kommer til underlivet sitt. Det er viktig å bruke riktige produkter og riktig fremgangsmåte. Feil valg kan gi unødvendige plager, og i verste fall føre til infeksjoner som man må til legen for å få bukt med. Her får du noen tips fra en av våre farmasøyter om hva du bør tenke på.

Kroppspleie til hele kroppen bør unngås

Det hadde vært fint om man kunne ha spart seg alskens produkter, og klart seg med en dusjsåpe til hele kroppen. Det hadde vært lettvint og greit. Dessverre er det ikke alltid så lurt. 

- Kraftige såper kan virke irriterende på slimhinnene samt påvirke bakteriefloraen som er så viktig for å unngå infeksjoner og motvirke plager. Parfymerte produkter, også de som er beregnet til bruk i underlivet, for eksempel intimsprayer, tamponger og puddere, bør generelt unngås siden de kan gi unødvendig irritasjon, forteller Sølvi Karlsen, apoteker på Apotek 1 Bekkestua.

Noen kan også reagere på vaskemidler og tøymyknere. Det kan være gunstig å velge parfymefrie produkter, samt sette på ekstra skylling når man vasker tøyet, påpeker Karlsen.

Riktig tøy og hygiene er nøkkelen

Det er mange ting man bør tenke over for å unngå plager i underlivet. Det første er hva man kler på seg. Velg undertøy som er laget av naturmaterialer, for eksempel bomull, og som kan vaskes på minst 60 grader. Det er viktig at undertøyet sitter godt og holder seg tørt. Hvis du har mye utflod eller urinlekkasje anbefales truseinnlegg som man kan skifte i løpet av dagen. Det andre er selve vasken.  

- God hygiene er veldig viktig. Man skal vaske seg jevnlig, 1 gang daglig er som regel nok. Vask deg med vann eller med intimvask når du dusjer, og pass på å få skylt bort såpen skikkelig. Man skal ikke overdrive, dyp skylling av vagina med vann eller et rengjøringsmiddel bør unngås siden det kan forstyrre den naturlige bakteriefloraen. Slimhinnene i underlivet er selvrensende, og de bør få være mest mulig i fred. Det er også viktig å tenke på hvordan man tørker seg etter å ha vært på do, man skal tørke seg forfra og bakover, sier Karlsen.

Ved irritert hud i underlivet

Man kan fort bli irritert hvis man bruker feil produkter. Huden kan bli tørr, rød og irritert, og slimhinnene kan bli såre.

- Man kan fint prøve en beroligende og mykgjørende intimkrem eller en uparfymert olje på huden utenpå for å holde huden myk og smidig, sier Karlsen.

Viktig å ta tak ved forandringer i utflod

Ved infeksjoner eller ubalanse i bakteriefloraen vil den normale utfloden endre seg og man får ulike symptomer. Hvis det er bakterier som er i ubalanse kan det gi en illeluktende (ofte beskrevet som fiskeaktig) og misfarget utflod, mens soppinfeksjoner typisk gir en luktfri, ostete/”cottage cheese”-aktig utflod, og det er veldig vanlig å oppleve kløe og svie.

- Ved illeluktende utflod kan man fint forsøke en lokal behandling med enten produkter som inneholder melkesyrebakterier eller andre produkter som regulerer og bidrar til å gjenopprette pH-verdien i skjeden. Mange synes de har god effekt av slike produkter, men det finnes ingen entydig dokumentasjon for at slike midler har en effekt, forteller Karlsen.

Hvis man mistenker at man har fått en soppinfeksjon kan man kjøpe reseptfrie legemidler på apoteket.Karlsen er bestemt på at man bør rådføre seg med personalet på apoteket for å få riktig behandling, og at man ikke må nøle med å gå til lege eller gynekolog hvis man er usikker.

Bruk riktig fremgangsmåte og tilpassede produkter ved intimbarbering

I disse dager er det mange som liker ”å rydde i skogen” nedentil. Dessverre kan huden ofte bli irritert og man kan få lite flatterende, røde nupper.

- God hygiene er veldig viktig. Det kan være fint å være varsom, bruk lette og forsiktige strøk og barber i retning med hårene. Pass på at høvelen du bruker er skarp og ren. Barberskum gir god glid når du barberer, og det fins egne produkter som er laget spesielt for intimbarbering, sier apoteker Karlsen.

Hun minner også om at man skal også være obs på at hårfjerningskremer generelt ikke skal brukes i underlivet siden de er for sterke, og derfor ikke må komme i kontakt med slimhinner.

Menn bør også tenke hvordan de vasker seg i underlivet

Det er også viktig at menn tenker litt gjennom hvordan de vasker seg. Daglig vask er viktig for å forhindre lukt og det er viktig å trekke forhuden tilbake og vaske under slik at det ikke legger seg for mye spegma (belegg) der.

- Unngå vanlig såpe til dette, bruk enten bare vanlig vann eller en intimsåpe og skyll såpen godt av. I tillegg kan noen være plaget av tørr hud på penis og/eller forhud. Hvis du opplever dette kan du fint bruke en uparfymert olje, avslutter Karlsen.

Sølvis 5 råd for god intimpleie

  • Én vask om dagen er som regel nok
  • Bruk helst uparfymerte produkter
  • Vask forfra og bakover
  • Bruk olje hvis slimhinnen er sår eller irritert
  • Bruk hånddusj

Kilder: Micromedex, leverandørinformasjon

Publisert: Mai 2015