Svelgevansker kan gi behandlingssvikt

En fjerdedel av befolkningen syns det er vanskelig å svelge tabletter. Med enkle grep kan selv de med svelgevansker få hjelp, les mer om det her.

Bilde av tablett som skal svelges

- Kombinasjonen svelgevansker og vond smak på tabletten kan gi frykt for å sette tabletten i halsen. I verste fall kan dette føre til at man vegrer seg for å ta medisinen, og behandlingen får ikke god effekt, sier farmasøyt Gunhild Kile Sandvik i Apotek 1.

Det finnes flere løsninger for de som sliter med å svelge hele tabletter. Tradisjonelt sett har man knust tabletter og blandet pulveret i mat eller drikke. Dette er en enkel løsning, men det mange ikke vet er at flere typer tabletter verken skal deles eller knuses.

– Ved å knuse en tablett som er ment å løse seg sakte opp i tarmen, kan man få en for kraftig effekt. Andre legemidler skal beskyttes mot magesyren. Ved å dele eller knuse slike tabletter kan effekten utebli, sier farmasøyten.

I tillegg kan noen legemidler påvirkes negativt dersom de blandes med vanlige matvarer som yoghurt eller fruktjuicer. For den kresne gane, kan det også være vanskelig å skjule smaken på de legemidlene som er svært bitre og vonde i smaken.

I pakningsvedlegget står det opplyst om tabletten kan deles eller knuses. Husk alltid å sjekke her, eller spør oss på Apotek 1 dersom du er i tvil.

Gode løsninger for å få i seg legemidler på riktig måte

I dag finnes det mange ulike legemiddelformer som er tilpasset personer med svelgeproblemer.

- Legemidler som vanligvis brukes til barn, fås i former som mikstur, smeltetabletter eller brusetabletter, forteller Gunhild. Stikkpiller er et annet alternativ, men ikke alle ønsker å bruke denne legemiddelformen, fortsetter hun.

Dersom det ikke finnes noen alternativ legemiddelform som er egnet, kan man også drasjere tabletten selv. Medcoat er en gelatinfilm med smak av sitron som legges utenpå tabletter eller kapsler, slik at de blir glatte. Dette gjør de lettere å svelge, og vond smak kamufleres uten at effekten påvirkes.

Vi i Apotek 1 kan legemidler!

For at et legemiddel skal ha best mulig effekt må det brukes riktig. Farmasøytene hos oss er eksperter på legemidler - både de du får på resept og de du kjøper uten resept - og de står klare til å dele kunnskapen sin med deg.

- Vi som til daglig jobber med legemidler, har god oversikt over hvilke legemiddelformer som passer til de med svelgevansker. Hos Apotek 1 kan du få veiledning om alternativer, dersom du syns det er vanskelig å svelge hele tabletter, avslutter Sandvik.

Kilder: Tidsskrift for den norske legeforening, Apotekforeningen, leverandørinformasjon.
Sist oppdatert: September 2013