Tipsene for å få i barnet medisin

Når de minste skal ha medisin som smaker rart kan man stå ovenfor flere prøvelse. Men gi ikke opp før du har forsøkt tipsene her.

Barn som kikker over bordet

- Mange barn er nødt til å ta legemidler, enten som en kort kur eller over lengre perioder, sier farmasøyt Gunhild Kile Sandvik. Små barn forstår ofte ikke hvorfor de trenger legemidler, og når den i tillegg ikke smaker så altfor godt kan det raskt bli protester. Men med noen gode knep på lur, kan du raskt få inn en god rutine som barnet aksepterer.

Vær ærlig og bestemt – men unngå tvang

Hos spedbarn er det begrenset med protester du kan forvente, annet enn litt skriking i etterkant. Men det er likevel et par ting du bør huske på. - Først og fremst bør du sørge for at barnet sitter eller halvt ligger på fanget, sier Gunhild. Dette gjør det lettere for barnet å svelge unna, samt at barnet sitter roligere.

Når det kommer til barn som er litt større må du bruke en litt annen taktikk. Her kan du tross alt stå i fare for å møte på blånekting og ramaskrik dersom du prøver å lure barnet, så den beste framgangsmåten er å være ærlig, men bestemt.  – Forklar at legemidlet må tas for å bli frisk, og at det kan smake litt rart.

Det beste er å lage minst mulig styr og stress rundt det å ta legemidlet, men involver gjerne barnet i enkelte beslutninger. Det kan ikke selv velge om eller når legemidlet tas, men det kan godt være med å velge hvordan det tas, minner Gunhild om. For eksempel skal det sitte på fanget eller i godstolen? Hvem skal gi medisinen? Hva vil hun eller han drikke etterpå? Lag en fast avtale rundt det å ta legemidlet, så det ikke blir noen store overraskelser for barnet.

- Det er viktig å gi ros hvis det å ta legemiddel oppleves som et problem og barnet tross dette tar medisinen, sier hun. Dersom tvang blir nødvendig, må barnet få ekstra mye trøst og ros.

Lekende lett?

Bruk gjerne lek som en inngangsbillett. La for eksempel barnet ”gi medisin” til kosebamsen først, eller bruk en legemiddelkalender der barnet kan klistre på et klistremerke hver gang medisinen er tatt, tipser Gunhild om. - Barn i "hermealderen" vil lettere kunne ta legemidler hvis andre i familien tar sine vitaminer eller eventuelle legemidler til samme tid, sier farmasøyten.

Avslutt gjerne med litt godt å drikke – både som en belønning, og som en måte å skylle vekk vond ettersmak.

La skjeen i kjøkkenskuffen ligge

Riktig mengde legemiddel er helt avgjørende for i det hele tatt å få effekt, og for å unngå bivirkninger. - Før du gir barnet legemiddel må du derfor lese doseringsanvisningen som står på etiketten eller pakningsvedlegget nøye, sier Gunhild

Skjeer fra kjøkkenskuffen varierer i størrelse og er ikke egnet til å måle opp legemidler. For å få riktig dose og unngå at barnet skal spytte ut medisinen er det best å bruke en doseringssprøyte som for eksempel EasyMed. Et godt råd fra farmasøyten er å ”slite ut” stempelet litt ved å dra det inn og ut et par ganger mens sprøyten er tom. Når du så skal gi medisinen kommer den kontrollert ut i en jevn strøm.

Sprøyt miksturen i små mengder inn på innsiden av kinnet slik at svelgerefleksen blir stimulert, og risikoen for å få miksturen i vrangstrupen er mindre. Ved å gjøre det på denne måten unngår du også at barnet smaker særlig av medisinen på tunga.

Husk alltid å bruke måleskje eller målebeger til flytende legemidler også til større barn. Dette er hjelpemidler du får på apoteket, og er den sikreste måten å få riktig dosering på.

Dersom medisinen er i tablettform og barnet ditt har problemer med å svelge pillene kan du teste om det hjelper med Medcoat. Dette er et tablettovertrekk som har en glatt overflate og en smak av sitrus, og derfor skal gjøre det enklere å svelge tablettene.

Skjul den vonde smaken

Mange legemidler har dessverre en litt besk smak. Foreldre forsøker derfor ofte å blande medisinen i mat eller drikke. Da er det viktig å huske at syke barn ofte har dårlig appetitt. Bland derfor ikke legemidlet i en for stor porsjon væske eller mat. Hvis de ikke spiser eller drikker hele porsjonen, får de ikke i seg riktig dose, advarer Gunhild.

Du bør også unngå å blande medisinen i favorittmaten, det kan gi barnet avsmak mot den samme maten senere. Litt syltetøy, yoghurt eller andre matvarer med sterk smak kan som regel brukes. Husk alltid å sjekke i pakningsvedlegget eller spørre på apoteket om tabletten kan deles eller knuses. Hele tabletter kan også belegges med Medcoat som nevnt over. Gloup kan også forsøkes av barn over 2 år, dette er en gele som maskerer smak og gjør det lettere å svelge tabletter og kapsler.

Søk hjelp i tide

Dersom du til tross for alle gode råd ikke får i barnet nødvendig medisin, eller det kaster kraftig opp like etter at det har fått dosen, bør du kontakte legen eller få råd på apoteket. Kanskje finnes det en annen form å ta medisinen på, som for eksempel stikkpiller eller minitabletter? Enkelte ganger kan man også få en annen smak på miksturen, eller få en mer konsentrert variant som gir mindre mengde å svelge.

Les flere gode tips for å gi ulike typer legemidler til barn.

Publisert: April 2015