Tre trinn mot uren hud

Visste du at fire av fem ungdommer har en eller annen grad av kviser eller uren hud? Ung hud er ofte fet og har godt av en god rens og fuktighetskrem til ansikt og hals. Her er noen gode råd fra en av våre farmasøyter.

Tre trinn mot uren hud

I ungdomsårene forandrer huden seg. Økt hormonproduksjon må ta mye av skylden for at huden blir lettere mottakelig for kviser og hudormer.

Som regel er plagene lette og forbigående, men for noen blir tilstanden så alvorlig at man får varige skader i huden. Farmasøyt Marthe Gaarder ved Apotek 1 Nydalen i Oslo tror mange venter for lenge med å søke hjelp for huden sin.

– Det finnes effektive midler som behandler kviser og uren hud, både med og uten resept, forteller farmasøyten.

Rens huden hver dag

For å pleie uren hud bør du rense huden hver dag, helst både morgen og kveld. Det gjør at huden får puste og cellene får fornye seg uforstyrret, og er grunnlaget for en frisk og ren hud. Husk at god hudpleie i unge år legger grunnlaget for hvordan huden din blir i årene som kommer. Gaarder minner om at det er spesielt viktig å rense huden hvis du bruker sminke eller foundation.

Farmasøyten opplever at unge med denne hudtypen bruker feil produkter til huden sin, noe som kan tette porene og forverre tilstanden. Er huden din fet og blank med høy talgproduksjon bør du ikke bruke for fete produkter. Bruk gjerne ansiktsvann med alkohol for å fjerne overflødig talg, sier hun. Her er hennes 3 trinn til en ren og frisk hud:

1. Rengjøre

Bruk et renseprodukt som er tilpasset fet og uren hud, for eksempel Basiderm Oil Control foam wash eller Vichy Normaderm rensegel. Fukt ansiktet og masser hudrensen inn. Skyll godt og klapp tørt med et mykt håndkle. Fjern siste rest av renseskummet med et ansiktsvann for fet hud. Påfør toneren med en fuktet bomullspad. Vichy Normaderm ansiktsvann er et godt alternativ. Den er oljefri, dyptrensende og hindrer at porene tetter seg. Samtidig hindrer den at huden tørker ut.

Dyprens med peeling anbefales 2-3 ganger i uken for å fjerne døde hudceller, men unngå områder med betente kviser. ACO Spotless mud cleanser er en leire- og peelingvask som også kan brukes som dyptrengjørende maske.

2. Behandle

Er du mye plaget, finnes det effektive reseptfrie legemidler som reduserer kviser og uren hud. Noen kan du kjøpe reseptfritt på Apotek 1, for eksempel Basiron gel.

– Disse skiller seg fra andre produkter ved at de inneholder aktive stoffer som åpner tette porer og reduserer bakterievekst med dokumentert effekt, sier Marthe.

Basiron gel 5% inneholder benzoylperoksid, og er et reseptfritt legemiddel mot akne. Husk å lese pakningsvedlegget før bruk. Hvis det ikke er nok, kan legen skrive ut reseptpliktige legemidler. Uansett behandlingsform er tålmodighet et must: huden bruker minst 4 uker på å fornye seg, og full effekt av behandlingen kommer kanskje ikke før etter flere måneder.

3. Gjenfukte

Cirka 5 minutter etter påføring av behandlende krem, anbefaler vi at du tilfører huden fuktighet, for å redusere risikoen for tørr og irritert hud. Tørr og flassende hud er en vanlig bivirkning for de som bruker behandlende kremer og enkelte tablettkurer mot kviser og akne. Da kan man oppleve at de lette kremene man tidligere har brukt ikke lenger gir nok fuktighet til huden.

– Flere av hudpleieseriene du finner hos Apotek 1 har produkter som er komplementære til uttørrende aknebehandling, sier farmasøyt Gaarder videre.

– De tilfører spesifikke fettstoffer som denne hudtypen mangler, uten å tette porene og forverre kvisene. Basiderm Oil Control Daily Moisturizer er utviklet spesielt for å brukes sammen med uttørrende kvisebehandlinger. Den gjenfukter, beskytter og motvirker glinsende hud, samt matter den ned. La Roche-Posay Effaclar H er en slik type krem som beroliger og mykgjør spesielt irritert hud. Avene Cleanance Hydra virker også beroligende og antiinflammatorisk for de som bruker medisinsk aknebehandling.

Ikke klem på kvisene

Du bør ikke klemme på kvisene – det kan forverre plagene og gi arr. Rens huden morgen og kveld, og bruk tilpassede hudprodukter. Vil du skjule kvisene, kan du bruke en dekkstift. Aco Spotless Cover Stick både skjuler og tørker ut kvisene og er bakteriehemmende. Vichy Normaderm dekkstift tilstopper ikke porene og har en naturlig fargenyanse.

Kremer og make-up som ikke passer din hudtype, kan bidra til uren hud. Spør gjerne på Apotek 1 hvis du er usikker på hvilke produkter du bør velge, avslutter Marthe.

Oppdatert: Januar 2017