Unngå halsbrann av julematen

Smertefull halsbrann kan legge en skikkelig demper på en ellers hyggelig sammenkomst i julen. Vi tok en prat med apoteker Jon Rusten på Apotek 1 Fornebu, som hadde flere gode råd for å unngå eller dempe syreplager i julesesongen.

Unngå halsbrann av julematen

Halsbrann og sure oppstøt oppstår når lukkemuskelen mellom spiserøret og magen ikke fungerer optimalt. Dette gjør at den sure magesyren skvulper opp i spiserøret, noe som kan føles veldig ubehagelig og vondt. I julesesongen er det mange som får problemer med dette. Apoteker Jon Rusten på Apotek 1 Fornebu forklarer hvorfor:

– Halsbrann og sure oppstøt kan oppstå av forskjellige grunner, men velkjente syndere er dessverre fet julemat som ribbe og pinnekjøtt, samt drikkevarer som alkohol og kaffe. Heldigvis er det mye vi kan gjøre for å forebygge plagene, eller dempe dem når de oppstår.

Jons 4 råd for å forebygge halsbrann av julematen

1. Ikke spis og drikk for mye

– Selv om julemat er veldig godt er det viktig at du prøver å moderere inntaket, hvis mulig. Hvis det ikke er aktuelt bør du prøve å forebygge eller dempe syreplagene med midler som enten nøytraliserer eller reduserer magesyren i magesekken, forteller Jon.

2. Unngå klær og belter som strammer

– Ekstra press på magen og lukkemuskelen kan gi halsbrann. Prøv derfor festklærne dine noen dager før du trenger dem, og få tak i noe nytt hvis det du har er for trangt. Pass også på at du ikke bruker stramt belte, det er nok det aller viktigste å huske på, råder Jon.

3. Unngå større fysisk aktivitet rett etter at du har spist

– Mange kan føle plager rett etter man har spist, og spesielt hvis man er overstadig aktiv. Ta det litt med ro og gi maten tiden den trenger til å komme ned i magesekken, sier Jon.

4. Ikke legg deg ned rett etter måltidet

– Mange får halsbrann når de legger seg ned. Årsaken til dette er at det er mer magesyre i magesekken pga. maten som skal fordøyes, og fordi magesyren har lettere for å komme opp i spiserøret. Her er det derfor også viktig at du gir maten tid til å synke. La det gå en stund før du legger deg ned, råder Jon.

Produkter som kan hjelpe mot halsbrann og sure oppstøt

Det fins mange typer midler og medisiner som kan hjelpe mot halsbrann. Hvilken du bør velge avhenger av om du har milde eller sterkere plager, og om du ønsker å forebygge eller ta noe for å dempe der og da. Jon minner også om at det er viktig at du ikke bruker disse midlene lenge av gangen:

– Alle reseptfrie legemidler bør kun brukes i korte perioder. Dersom du ikke merker bedring etter å ha brukt disse legemidlene i noen uker bør du oppsøke legen din.

Ved øyeblikkelige syreplager

– Hvis du er en av dem som får halsbrann en gang iblant, og bare vil ha noe for å dempe der og da bør du velge et syrenøytraliserende middel. De virker raskt, gjerne i løpet av noen minutter og kan trygt brukes av gravide og ammende, forteller Jon.

Eksempler på syrenøytraliserende midler er Link* (tyggegummi), Novaluzid* (tyggetabletter) og Titralac* (tabletter).

– Det fins også midler som danner en skumbarriere. Disse virker ved at skummet hindrer at magesyren kommer opp i spiserøret. Disse midlene kan også trygt brukes av gravide og ammende, sier Jon.

Eksempler på skumbarrieremidler er Benegast reduflux (tyggetabletter, væskeposer), Galieve* (mikstur, tyggetabletter) og Gaviscon* (mikstur, tyggetabletter).

Forebygge lette til moderate plager

– Hvis du vet på forhånd at du kan få milde til moderate syreplager av julematen kan du bruke en reseptfri medisin som hemmer produksjonen av magesyre, såkalte H2-blokkere. Midler av denne typen gir effekt innen 30 minutter, så det er viktig å ta den litt før du spiser. Virkningen varer inntil 9 timer, forteller Jon.

Et eksempel på en H2-blokker er Pepcid*.

Forebygge moderate/sterke plager

– Hvis du opplever moderate til sterke plager kan du prøve å bruke en såkalt protonpumpehemmer på forhånd for å forebygge. Disse reseptfrie medisinene hemmer produksjon av magesyre, og gir effekt i inntil 24 timer. Det tar litt tid før de begynner å virke, men som regel opplever man effekt etter en dags bruk. For full effekt kan det være nødvendig å ta dem i 2-3 dager, sier Jon.

Et eksempel på en protonpumpehemmer er Somac Control*.

*Reseptfrie medisiner. Les pakningsvedlegget før bruk.

Til neste år..

Det er kanskje for sent i år, men hvis du har mye plager med halsbrann er det noen langsiktige tiltak som kan bidra til å redusere dem.

– Hvis du er overvektig er du mer utsatt for å få halsbrann og sure oppstøt siden du har mer press rundt magen. Vektreduksjon kan derfor hjelpe mye. Røyking er kjent for å kunne gi syreplager, så hvis du har mye syreplager og røyker bør du prøve å slutte, avslutter Jon.

Publisert: November 2016