Unngå halsbrann av julematen

Smertefull halsbrann kan legge en skikkelig demper på en ellers hyggelig sammenkomst i julen. Les mer om hvilke grep du kan gjøre for å dempe plagene.

Mann som tar seg til magen

Halsbrann og sure oppstøt er noen av de vanligste helseplagene i verden, og rammer de fleste av oss en eller annen gang i livet. Så mange som 25 % sliter med hyppige plager, noe som kan gå ut over livskvaliteten. Andelen som opplever problemer øker nok sterkt i julebords- og julematsesongen.

- Halsbrann og sure oppstøt oppstår når lukkemuskelen mellom spiserøret og magen ikke fungerer optimalt. Det som skjer er at den sure magesyren skvulper opp i spiserøret, og gjør at spiserøret kan bli irritert, forteller apoteker Jon Rusten på Apotek 1 Fornebu.

Forebyggende tiltak på julebordet

- Det er fullt mulig å spise og drikke godt på julebordet uten å plages av halsbrann, men det kan lønne seg å ta noen forholdsregler, opplyser Jon.

Tenk på hva du spiser og drikker

Enkelte typer mat og drikke kan ofte gi halsbrann. Dessverre er klassisk julemat, som er stekt og inneholder mye fett, eksempler på dette. Sterk mat kan også være problem for enkelte. Drikkevarer som det gjerne går mye av på julebord, for eksempel kaffe og alkohol, kan også gi halsbrann.- Vær obs på at typiske matvarer og drikke på julebord kan gi halsbrann, så ta forhåndsregler, evt. forebygg med syredempende/syrehemmende midler (se ”Produkter som kan hjelpe mot halsbrann”), forteller Jon.

Unngå klær og belter som strammer

Ekstra press på magen og lukkemuskelen kan gi halsbrann. - Kjøp en ny dress eller drakt hvis den du brukte i fjor sitter som et pølseskinn, råder Jon.

Unngå større fysisk aktivitet rett etter at du har spist

Gi maten litt tid til å komme ned i magesekken, det er mange som kan føle plager rett etter man har spist og spesielt hvis man er overstadig aktiv.- Selv om det begynner å rykke i dansefoten kan det være greit å vente litt, humrer Jon.

Unngå å spise rett før du legger deg

Det er mange som får halsbrann når de legger seg ned. - Vær derfor gjerne oppe hele natten, sier Jon med et skjevt smil om munnen. – Alternativt kan det være gunstig å heve hodeenden på sengen med 15-20cm for å motvirke tyngdekraften som presser mageinnholdet oppover. Bruk noen tykke bøker som du ikke har umiddelbare planer om å lese.

Livsstilsendringer

Hvis du blir inspirert før julesesongen slår til er det noen mer langsiktige tiltak som kan være gunstige for å forebygge halsbrann.- Vektreduksjon kan være gunstig, overvektige har oftere problemer med halsbrann siden magen legger ekstra press på lukkemuskelen mellom mage og spiserør. Røykeslutt er også vist å være gunstig, sier Jon.

Produkter som kan hjelpe mot halsbrann og sure oppstøt

- Det fins ulike reseptfrie legemidler som hjelper mot halsbrann og sure oppstøt. Det viktigste å tenke på når en skal velge produkt er graden av plager, sier Jon.

Lette, øyeblikkelige plager

Benegast reduflux,Gaviscon*, Galieve* og Novaluzid* er eksempler på produkter som kan brukes når plagene er lette. Virkningen kommer raskt, men varigheten er relativt kortvarig. Disse midlene kan også brukes av gravide og ammende.

Moderate/sterke plager over tid

Ved moderate til sterke plager kan man bruke midler som hemmer produksjonen av magesyre. Ranitidin* og Pepcid* er to eksempler. De virker etter 20-30 minutter, og effekten varer i inntil 12 timer. Somac Control* og Pantoloc Control* har effekt i inntil 24 timer. Disse midlene gir en begynnende symptomlindring etter en dags bruk, men det kan være nødvendig å ta tablettene i 2 - 3 dager for å få full effekt.

- Vi i Apotek 1 kan hjelpe deg med å finne det produktet som passer for deg. Alle reseptfrie legemidler bør kun brukes i korte perioder. Dersom du ikke merker bedring etter å ha brukt disse legemidlene i noen uker bør du oppsøke lege, avslutter Rusten.

*Reseptfrie legemidler. Les pakningsvedlegget før bruk.

Kilder: Felleskatalogen, Norsk Helseinformatikk (NHI)

Oppdatert: November 2015