Varmebehandling ved muskelsmerter

Nå som det blir kaldere i været er det mange som kan kjenne ubehag i gamle muskelskader, og det kan være gunstig å forebygge med varmebehandling. Se guiden vår for å finne rett produkt for deg og dine behov.

Illustrasjonsbilde: Dame med vondt i nakken

Nordmenn er spesielt utsatt for muskelsmerter i vinterhalvåret. Når vi fryser, spenner hele kroppen seg, og vi kan få muskelsmerter. En gammel idrettsskade, eller stramme og spente muskler pga. stress, kan bli forverret og gjøre mer vondt. Noen er også uheldige og får influensa, som ofte gir ømme og vonde muskler.

Flere behandlingsalternativer

Vi har flere måter å behandle muskelsmerter på. Smertelindrende legemidler er kanskje den vanligste metoden blandt folk flest, enten det påføres rett på den kroppsdelen som gjør vondt eller tas som tablett/kapsel/mikstur. Men, det er ikke alltid nødvendig å ta en tablett for alskens plager, og flere legemidler kan gi bivirkninger hvis man bruker dem for mye eller for ofte.

Varmebehandling av muskelsmerter er en annen metode. Varme er vist å gi smertelindring mot en rekke plager. Varme gir lokal temperaturstigning og økt blodgjennomstrømning til vev, noe som kan hjelpe med å løse opp harde muskler og spenninger. Dette kan bidra til å lindre smerter, og bedre bevegeligheten i muskler og ledd.

Det er flere fordeler med varmebehandling. Effekten er som regel rask og lokal, og siden man kun påfører varme, er det lite fare for skader eller bivirkninger - og det er som regel behagelig og avslappende. I tillegg er det en behandling som kan både brukes alene eller sammen med legemidler uten fare for bivirkninger eller uheldige kombinasjoner.

Riktig produkt til riktig formål

Muskelsmerter oppstår typisk i rygg, nakke og skuldre. I vinterhalvåret er det derfor viktig å holde spesielt disse utsatte områdene varme enten med klær eller med et varmeprodukt. De ulike varmeproduktene har forskjellige egenskaper, og det er viktig å velge det produktet som passer deg og dine behov best.

Dette bruker du for rask effekt

Varmekremer og varmestifter kan brukes for rask effekt. Varmekrem og varmestift smøres direkte på huden der det gjør vondt, og gir en behagelig varmefølelse dypt ned i muskulaturen. Effekten kommer gjerne etter 10-15 minutter.

Tigerbalsam virker varmende og har tradisjonelt vært i bruk mot ømme muskler. Det er et naturprodukt med høyt innhold av eteriske oljer (planteessenser) som gir økt blodsirkulasjon.

Dette bruker du for langvarig smertelindring

Varmeomslag/varmepakninger kan forsøkes ved behov for langvarig smertelindring.
Varmeomslag fins til rygg, nakke, skulder og håndledd og som et fleksibel plaster som kan tilpasses forskjellige deler av kroppen. Varmeomslaget gir langvarig smertelindring i åtte timer. Musklene blir avslappet, blodsirkulasjonen forbedres, og man gjenvinner fleksibilitet og mobilitet.

Varmepakninger/varmeputer benyttes til langvarig varmebehandling. De øker blodsirkulasjonen, virker muskelavslappende og kan gi en smertelindrende effekt. En stor fordel med disse produktene er at de kan brukes om og om igjen, og varer lenge.

Elektriske produkter som virker varmende kan brukes gjentatte ganger ved behov for langvarig smertelindring. Det fins produkter som er spesielt laget for ulike deler av kroppen, for eksempel for ryggen, og de sitter godt på. Et elektrisk varmeteppe er fint for å holde seg god og varm. Produktene har tre temperaturinnstillinger, hvor nivå 3 er varmest. Temperaturen kan du justere selv, og produktene slå seg av automatisk etter 90 minutter av sikkerhetmessige årsaker.

NB! Ikke bruk varmeprodukter på akutte skader, ved blåmerker og hevelser eller ved en blødning eller åpent sår. Rådfør deg med lege hvis du har diabetes, hjertesykdommer, revmatisk leddgikt eller hvis du føler at du har en manglende eller nedsatt varmefølelse i huden.

Kilder: Helsenorge, Norsk Helseinformatikk (NHI), produsentinformasjon

Oppdatert: Oktober 2016