Slik velger du riktig produkt mot svette

Er du på utkikk etter noe som kan holde svettelukten unna? Eller redusere klamme håndflater? Her får du tips til hvordan du kan velge riktig produkt til ditt behov.

Svette deodorant

Visste du at svette i utgangspunktet nesten ikke lukter noen ting? Det er først når den kommer i kontakt med bakterier på huden at det dannes stoffer som gir den gjenkjennelige svettelukten. Svette kan likevel være plagsomt av flere årsaker enn selve lukten. Klamme hender, fuktige føtter, svetteringer på klærne eller svett panne kan for mange være like sjenerende som svettelukt. 

Heldigvis finnes det produkter som ikke bare hjelper mot vond lukt, men som også demper tendensen til å svette. Deodoranter reduserer svettelukten uten å påvirke svetteproduksjonen, mens antiperspiranter reduserer mengden med svette. Flere produkter er en kombinasjon av disse.

Syns du det er vanskelig å finne akkurat det produktet som passer ditt behov får du litt hjelp på veien her.

Ekstra effekt

Har du forsøkt en vanlig deodorant eller antiperspirant uten god nok effekt, kan du prøve spesialprodukter med høyere konsentrasjon av aluminiumsalter Dette er stoffer som reduserer mengde svette som kommer ut på huden ved å blokkere utførselsgangen for svettekjertelen. Eksempler på produkter med ekstra sterk effekt er:

Disse kan være litt sterke for huden. Les bruksanvisningen nøye, og unngå hyppig bruk på nybarbert eller sår hud.

Svette hender og føtter

Visste du at det finnes produkter som er spesielt tilpasset hender og føtter? Ved svette og klamme hender eller sjenerende svette fra føttene synes mange at en antiperspirant i krem- eller sprayform er et godt alternativ. Disse kan også brukes andre steder på kroppen, slik som ansikt eller rygg. Eksempler på produkter:

Sensitiv hud?

Deodoranter og antiperspiranter er dessverre en av de vanligste årsakene til hudirritasjon og allergiske reaksjoner. Dersom du har atopisk eksem eller allergi bør du bruke milde produkter uten parfyme og alkohol. Det samme gjelder dersom huden din er sensitiv. Ofte må man forsøke seg frem. Men velg gjerne en mild type som huden tåler og bytt på produkt innimellom.

Prøv vår søkefunksjon for produkter

Dersom du ikke fant deodoranten du var ute etter, kan du på vår side for deodoranter eller fotdeodoranter lett finne frem til et produkt med akkurat de egenskapene og innholdsstoffene som er viktige for deg.

Publisert: April 2015