Zonnic: Reseptfri behandling av tobakksavhengighet

Nyhet hos Apotek 1: Zonnic® doseposer og sugetabletter er reseptfrie legemidler som inneholder nikotin, og kan brukes for å dempe nikotinsug og abstinenser som gjerne oppstår ved røykeslutt.

Illustrasjonsbilde: Zonnic

Nikotinerstatningsprodukter hjelper ved røykeslutt

 Zonnic® er reseptfrie legemidler som inneholder nikotin, og er såkalte nikotinerstatningsprodukter (NEP). Fagrådgiver og farmasøyt i Apotek 1, Toloo Saki, forklarer hva som er fordelen med å bruke NEP hvis man ønsker å slutte å røyke:

– NEP er nyttige å bruke siden man får redusert eller lindret abstinenssymptomene som gjerne oppstår. I studier* er det vist at nikotinerstatningsprodukter opptil dobler sjansen for å lykkes med røykeslutt.

I tillegg inneholder Zonnic® og tilsvarende NEP rent nikotin, slik at man slipper å få i seg de skadelige stoffene som vi finner i tobakk. Man får også i seg mindre nikotin siden NEP inneholder mindre nikotin enn sigaretter, men samtidig nok til at de virker effektivt mot abstinenssymptomer.

Velg styrke etter behov

Zonnic® kommer både som sugetabletter og doseposer med mintsmak. Spesielt doseposene kan være  et diskret alternativ for dem som syns det er fint å legge dosen under leppen.

Zonnic® sugetabletter og doseposer kommer i to styrker, 2mg og 4mg. Hvilken styrke man bør velge varierer fra person til person, og avhenger av hvor avhengig man er av nikotin.

– Hvis man for eksempel venter mer enn 30 minutter med å ta første sigarett når man våkner bør man starte med 2mg. Hvis man er mer avhengig, for eksempel hvis man føler røykesug selv om man bruker 2mg, bør man heller prøve 4mg i stedet, forteller Toloo.

Slik bruker du Zonnic® sugetabletter og doseposer

– Det er viktig at man alltid leser bruksanvisningen nøye før man bruker nikotinerstatningsprodukter som Zonnic®, sier Toloo.

Ved bruk av Zonnic® sugetabletter skal 1 sugetablett legges i munnen slik at den løser seg gradvis opp. Det er viktig å variere hvor sugetabletten ligger i munnen, så beveg den fra den ene siden av munnen til den andre med jevne mellomrom til den har løst seg helt. Det er viktig at man ikke tygger eller svelger sugetabletten.

Hun fortsetter:

– Hvis man derimot ønsker å bruke Zonnic® doseposer er det litt mer man må passe på. Det første man må gjøre er å forsikre seg om at det er fuktig under leppen. Hvis det ikke er fuktig kan man fint fukte litt med tungen. Etter det legger man en pose på plass under overleppen. Hver pose kan brukes i opptil 30 minutter før den tas ut, og det er viktig at man flytter litt rundt på posen slik at den ikke ligger på samme sted så lenge man bruker den, sier Toloo.

Ikke ta for mye i løpet av et døgn

Dosering ved bruk av Zonnic® må man ofte prøve seg litt fram til man finner ut hvor mange doser man trenger å bruke per dag.

– For eksempel kan man prøve å bruke én porsjonspose/sugetablett hver 1.-2. time i løpet av tiden man er våken. Det betyr at man totalt sett gjerne vil bruke 8-12 porsjonsposer/sugetabletter per dag.

Toloo minner samtidig om at det er viktig at man passer på at ikke bruker for mye:

– Skriv ned hvor mye du tar i løpet av dagen, og pass på at du ikke bruker for mye. 24 doser per dag er maks hvis du bruker doseposer eller sugetabletter med 2mg styrke. For 4 mg sugetabletter er det 15 doser som er maks per dag.

Kilder: Helsenorge.no, Felleskatalogen, Niconovum (produsent), *Silagy C, Mant D, Fowler G, Lancaster T. Nicotine replacement therapy for smoking cessation (Cochrane Review). In: The Cochrane Library, 2000

Zonnic® kan brukes av voksne over 18 år. Bruk hos barn og ungdom under 18 år kun i samråd med lege. Gravide og ammende bør snakke med lege eller jordmor om røykeslutt og nikotinerstatning. Langvarig bruk (>1 år) av nikotinerstatning bør unngås.