Ansiktspleie normal/kombinasjonshud

Pleie av normal/kombinasjonshud

Mange med normal/kombinasjonshud synes det er vanskelig å finne riktige rutiner for pleie av huden, fordi huden føles tørr og fet på samme tid. Her får du de viktigste rådene for optimal pleie av denne hudtypen.

 • Hva kjennetegner en normal/kombinasjonshud?

  Normal hud kjennetegnes av en hud med stabil fukt og fettbalanse og god blodsirkulasjon. Dette gjør at huden er myk med en jevn, fin overflate. De fleste med denne hudtypen har imidlertid en kombinasjonshud. Det betyr at huden i utgangspunktet er normal, men at enkelte områder er tørre og/eller fete. Det vanligste er å ha tørre partier i kinnene, mens T-sonen (hake, nese og panne) er fet. I T-sonen kan det derfor forekomme urenheter og kviser i perioder, og huden kan bli blank. Tørre partier i kinnene skyldes ofte mangel på fukt.

 • Har du normal/kombinasjonshud?
  • Generelt jevn og fin hudoverflate
  • Fetere T-sone
  • Kan ha store porer i T-sonen
  • Kan periodevis få noen urenheter og kviser
  • Kan føles tørr, spesielt i kinnene
 • Gode råd for deg med normal/kombinasjonshud

  De med normal/kombinasjonshud synes ofte det er vanskelig å finne en optimal hudpleierutine fordi huden føles både tørr og fet på samme tid. Det er derfor viktig å velge produkter tilpasset kombinasjonshud som ikke er for fete, og som samtidig tilfører mye fukt. Det aller viktigste er rens og fukt morgen og kveld, men hvis du ønsker mer målrettet pleie finnes det mange produkter som egner seg for denne hudtypen. Å bruke to ulike kremer for å tilfredsstille både tørre og fete partier kan også være en løsning.

  Her er våre råd for optimal pleie av normal/kombinasjonshud:

  RENS: Velg en rens tilpasset kombinasjonshud. Disse finnes i mange ulike konsistenser, men de fleste er i form av gel eller skum. Velg den konsistensen du liker best, eller den rensen som hører til det samme merket som kremen du skal bruke.

  KREM: Krem til kombinasjonshud tar hensyn til at huden trenger fukt, samtidig som den ikke skal tette porer eller gjøre huden blank. Disse kremene har derfor ofte lette konsistenser. Føler du at de tørre partiene ikke får nok fukt kan det være hensiktmessig å bruke en annen litt fetere krem på disse områdene. En rikere nattkrem på tørre partier er også et godt alternativ.

  SERUM: Fordi kombinasjonshud ofte mangler fukt vil et fuktserum være er godt supplement til kremen din. Bruk den daglig under krem for optimal effekt.

  ØYEKREM: Huden rundt øynene er tynn og skjør og trenger tilpasset pleie. Det er også her de første aldringstegnene kommer. Dagkremer er ofte for tunge for denne huden. Bruk derfor daglig en øyekrem tilpasset huden rundt øynene for å forebygge poser og mørke ringer.

  PEELING: Hvis døde hudceller ligger som en hinne på huden blir det vanskelig for produkter å trekke inn og virke som de skal. Det kan også føre til at porer blir tette og dermed gi grobunn for urenheter og kviser. En peeling hjelper huden med å fjerne de døde hudcellene. Personer med normal/kombinasjonshud bør bruke peeling 1-2 ganger i uken.

  MASKE: Ansiktsmasker er nyttige produkter for normal/kombinasjonshud. Få målrettet pleie ved å bruke ulike masker på områder med ulike behov. Velg en fuktmaske på tørre partier og mattende maske på fete partier. Bruk dem gjerne 2 ganger i uken, eller ved behov.

  Er du usikker på hvilken hudtype du har, eller hvilke produkter du bør velge? Apotek 1 har høy kompetanse og hudpleiere i mange av våre apotek. Kom innom, så hjelper vi deg!

  Utarbeidet av Synne Bakker, hudpleier og fagrådgiver i Apotek 1

  Publisert: Desember 2016