Pigmentflekker, pigmenter og fregner

Unngå pigmentflekker!

Det finnes flere ulike årsaker til pigmentflekker, der pigmentering forårsaket av kronisk eksponering for sol kanskje er den mest kjente. Her setter vi fokus på pigmentflekker som oppstår ved svangerskap eller p-pillebruk. Slik pigmentering er også vanlig, men likevel er svært mange ikke klar over problemet.

 • Årsaker til pigmentflekker

  Pigmentflekker (hyperpigmentering) av denne typen kalles melasma eller alternativt chloasma (”svangerskapsmaske”). Ansiktet er mest utsatt for de ujevne, flekkvise brune pigmenteringene. Flekkene kommer ofte på begge sider av ansiktet og ses som regel på kinnene, ved neseroten, i pannen eller på overleppa. Melasma kan også oppstå på håndrygger, armer og hals. Opptil 70 % av de som er gravide opplever slik hyperpigmentering, og kvinner med en litt mørkere hudtype er mest utsatt. Blant p-pillebrukere ses slike pigmentflekker hos cirka 10 %.

  Den eksakte årsaken til melasma er ukjent, men det ser ut som at endringer i hormonstatus og arv spiller inn. Kvinner i alderen 20-40 år er mest utsatt. Hos de fleste gravide forsvinner flekkene etter endt svangerskap, men hos noen tar det lang tid eller flekkene blir permanente. Hos de som bruker p-piller ser en ofte at flekkene forsvinner dersom man slutter å ta slike legemidler, men at det tar lengre tid enn det gjør etter et svangerskap.

  Mange opplever at problemet kommer tilbake ved senere svangerskap eller dersom man starter på p-piller igjen. Plagene blir ofte mer synlig om sommeren da områdene som tidligere har fått flekker blir raskere brune igjen ved ny soleksponering.

 • Forebyggende råd mot pigmentflekker
  • Det viktigste du kan gjøre er å bruke solbeskyttelse. Dagkrem med solfaktor anbefales alltid. I tillegg bør du bruke en solkrem som beskytter mot både UVA- og UVB- stråler når du skal utsette deg for ekstra sol. Det er viktig å bruke nok solkrem. Den vanligste feilen som gjøres er at man smører for tynt lag slik at solfaktoren blir lavere enn man tror. Generelt sett anbefales solfaktor 15-25 eller mer.
  • Ta pause fra solen, spesielt mellom kl 12 og 15 når solen er på det sterkeste. Vær ekstra oppmerksom på den sterke vårsola.
 • Hva kan du gjøre selv dersom du har fått pigmentflekker

  Det finnes ingen behandling som fjerner slike pigmentflekker raskt og effektivt. Enkelte reseptpliktige legemidler kan eventuelt forsøkes etter avtale med lege, men ellers bør du tenke på følgende:

  • Har du allerede fått pigmentflekker bør du bruke solprodukter med høy solfaktor (50+) da sol kan forverre plagene. Unngå generelt sterkt sollys og bruk gjerne solhatt eller lignende for å skjerme ansiktet.
  • Vichy Ideal Soleil Anti-dark spot er en farget solkrem med faktor 50+, og passer til alle med pigmentering eller som er ekstra utsatt.
  • Ikke bruk hudprodukter som kan irritere huden da all irritasjon av huden kan øke pigmenteringen og forverre melasma.
  • Pigmentflekker kan dekkes over med foundation eller lignende.
 • Når bør du kontakt lege?
  • Dersom du har pigmentflekker som er skjemmende og ikke går tilbake av seg selv, kan du kontakte legen din som kan vurdere å skrive ut legemidler på resept. Disse kan redusere pigmenteringen. Legen kan også vurdere om du skal kutte ut p-pillene og bruke alternativ prevensjon en stund dersom det mistenkes at dette er årsaken til pigmentflekkene.
  • Hudspesialister og klinikker kan tilby andre typer behandling som for eksempel blekemiddel, peeling, frysebehandling eller ulike typer laser. Ved melasma har laser vist seg å ha varierende grad av effekt.

  Kilder: Norsk Helseinformatikk (NHI), RELIS, Lommelegen

  Oppdatert: Mars 2017